Paul A. Samuelson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paul A. Samuelson

Paul Samuelson ishte përfituesi i parë amerikan i Çmimit Nobel në ekonomi. Lindur në Indiana, ai e bëri punën e tij universitare në Universitetin e Çikagos dhe fituar një Ph. D. në Universitetin e Harvardit, ku ai studioi me Alvin Hansen. Ai dha mësim për disa dekada në M.I.T. Puna e parë Samuelson e mëdha ishte Parimet e analiza ekonomike (1947), një trajtim matematikore të teorisë ekonomike dhe parime. Më vonë ai ka dhënë një kontribut të gjerë në revista profesionale pothuajse në të gjitha fushat e teorisë ekonomike. Shpesh ai do të jetë i pari për të ofruar një provë matematike për një propozim kur ekonomistët më të tjera mund të kuptojnë vetëm intuitive. Në vitin 1948 ai botoi edicionin e parë të Ekonomisë, një nga tekstet e kolegjit më të suksesshëm dhe me ndikim të kohës sonë. Ajo sigurohet një trajtim jashtëzakonisht të plotë të ekonomisë dhe të parimeve mikroekonomike Keynesian dhe luajti një rol të rëndësishëm në edukimin e një brez i ekonomistëve. Pavarësisht nga roli Samuelson-së në sigurimin e Përpunimet matematikore për teorinë ekonomike, ai ka ruajtur gjithmonë një sjellje publike, mirëpritur mundësitë për të shkëmbyer pikëpamjet e tij. Ai ishte një këshilltar ekonomik të Presidentit John F. Kennedy dhe ka shkruar një kolonë popullore për Newsweek 1966-1981. Ai e ka favorizuar në përgjithësi një qasje ndërhyrëse në çështjet e politikës, sidomos kur ajo ka përfshirë përdorimin e sistemit të taksave për të varfërisë betejë, inflacioni luftuar, ose bilancit të buxhetit. Një nga ekonomistët më të respektuar në botë, Samuelson është përgjegjës për rishkrimin pjesë e konsiderueshme e teorisë ekonomike. Ai ka, në disa zona, rezultatet e arritura që renditet në mesin e Teorema klasik në ekonomi.