Pemët binare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

shkencat kompjuterike, një pemë binarë (Anglisht : binary tree) është një pemë e të dhënave në te cilin çdo nyje ka një ose dy nën fëmije, normalisht "fëmiu i djathte" dhe "fëmiu i majtë". Nyja e cila i ka "fëmiun e djathte" ose "fëmiun e majtë" ose ne raport me to është prindi i tyre. Jasht kësaj strukture qëndron një referencë në "nenin rrenjë" nenin (paraardhësin e të gjithe neneve), në qofte se ai egziston. Çdo nyje në këtë strukturë të dhënash mundet të takohet duke filluar nga "neni rrenjë" dhe duke përcjellur përsërituri referencën se a do zbresim në nën fëmiun e majtë apo të djathtë. Lisat Binarë përdoren për të krijuar lisat e kërkimit dhe grumbujt binarë;

Definicioni për lisat me rrënjë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rruga e drejtë na tregon lidhjen nga prindfëmije (siç e shihni dhe në figurën lartë me shigjeta).
 • Pra neni rrenjë i lisit ështëneni që nuk ka prind. Lisat me rrënje duhen të kenë së paku një rrënjë.
 • Një nen fletë nuk ka fëmijë.
 • Thellësia e një neni n ështe gjatësia e rrugës nga rrënja deri në at nen. Kështu mund të themi se thellësia e të gjith neneve mund të quhet Nivel,Lartesi. Rrënja ështe ne thellësine zero.
 • Lartësia e një lisi ështe rruga nga rrënja deri në nenin më të thellë në at lis. Lisi i rrënjëzuar apo vetëm me elementin rrënjë ka lartësinë zero.
 • Binjakët janë nene që ndajnë të njejtin prind.
 • Neni p është paraardhës i një neni q në qofte se egziston ai nen q në rrugën prej q deri në rrënjë. Kështu qe neni q është i quajtur pasaardhës i një neni p.
 • Madhësia e një neni ështe numri i pasaardhësve që ai përmban në vetëvete.
 • Shkalla e brendëshme e një neni është numri i shigjetave që arrijnë në at nen.
 • Shkalla e jashtëme e një neni është numri i shigjetave që largohen nga ai nen.
 • Rrënja është e vetmja nyje në lis që ka Shkallën e brendëshme = 0.

Shembull.: thellësia e lisit me Niveli = 3; atëhere madhësia do të jetë e barabarte me:Niveli+1=4.

Llojet e lisave binarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lisat e rrënjëzuar jan lisa me nenin rrënje i cili ne çdo nyje më së shumti mund të ket 2 fëmije. Një Lis plotësisht Binarë (nganjëhere mund të themi Lis fondamental binarë ose LIS-2 ose plotësisht binarë) ështe i llojit ku çdo nyje ka dy fëmijë.

 • Në Përkthim e sipër*

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pemët binare