Perandoria Parthiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perandoria Parthiane në 94 para Krishtit në shtrirjen e saj më të madhe, gjatë mbretërimit të Mithridates II (r. 124–91 pes)

Perandoria Parthiane (Nga greqishtja Ἀρσάκης Arsakēs, nga parthianishtja 𐭀𐭓𐭔𐭊, romanizuar: Aršak), gjitahstu e njohur si Perandoria Arsaside, ishte nje fuqi e madhe kulturore dhe politike iraniane ne Iranin e lashte nga 247 p.e.s. deri ne 224 e.s.

Emri i dyte i vjen nga Arsasi I qe pushtoi rajoni e Parthias. Me vone Mitridati I pushtoi Mesopotamine dhe Median. Ne kulmin e saj, Perandoria Parthiane zgjatej nga lumi Eufrat deri ne Afganistanin dhe Pakistanin e sotem. Kjo perandori gjendej ne Rrugen e Mendafshit dhe u be rruge lidhese ndermjet Romes dhe Kines, dhe u be qender e tregtise. Mori pjese ne lufterat romako-parthiane.