Perde

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një erë e lehtë në perde

Një perde është një copë pëlhure ose material tjetër i destinuar për të bllokuar ose errësuar dritën, rrymat e ajrit ose (në rastin e një perde dushi), ujin. Një perde është gjithashtu ekrani i lëvizshëm ose perdeja në një teatër që ndan skenën nga auditori ose që shërben si sfond/sfond.

Perde shpesh varen në brendësi të dritareve të një ndërtese për të bllokuar kalimin e dritës. Për shembull, gjatë natës për të ndihmuar gjumin, ose për të ndaluar dritën që të dalë jashtë ndërtesës (duke i ndaluar njerëzit jashtë që të mund të shohin brenda, shpesh për arsye privatësie). Perdet vijnë në forma, materiale, madhësi, ngjyra dhe modele të ndryshme. Ato shpesh kanë seksionet e tyre brenda dyqaneve, ndërsa disa dyqane janë plotësisht të dedikuara për shitjen e perdeve.

Perdet ndryshojnë sipas aftësisë për pastrim, përkeqësimit të dritës ultravjollcë, mbajtjes së vajit dhe pluhurit, thithjes së zhurmës, rezistencës ndaj zjarrit dhe jetëgjatësisë. Perdet mund të përdoren me dorë, me korda, me anë të shtypjes së butonave ose kompjuterë me telekomandë. Ato mbahen jashtë dritares me anë të lidhësve të perdeve. Matja e madhësive të perdes së nevojshme për çdo dritare ndryshon shumë në varësi të llojit të perdes së nevojshme, madhësisë së dritares dhe llojit dhe peshës së perdes.

Perdet janë një formë e trajtimit të dritareve dhe plotësojnë pamjen e përgjithshme të brendshme të shtëpisë. Trajtimi i dritares ndihmon në kontrollin e ambientit dhe rrjedhjes së dritës natyrale në dhomë. Efekti i draperisë ose perdeve shihet më së miri në dritën e ditës, dhe me pozicionimin e duhur të dritës së brendshme, mund të duket tërheqëse edhe gjatë natës.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Brian D. Coleman (2006). Window Dressings: Beautiful Draperies & Curtains for the Home (në anglisht). ISBN 1-58685-816-5.