Jump to content

Periudha Asuka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Daibutsu në Asuka-dera në Asuka, statuja më e vjetër e njohur e Budës në Japoni me një datë të saktë të prodhimit, 609 e.s. kjo idhull u bë nga Kuratsukuri-no-Tori, biri i një emigrant koreanë

Periudha Asuka në historinë japoneze është një periudhë e rëndësishme që shënon një tranzicion nga sistemi i mbretërisë së klanit në një shtet qendror të organizuar. Kjo periudhë fillon rreth vitit 538 dhe zgjat deri në vitin 710, duke marrë emrin nga vendi ku ishte vendosur kryeqyteti i ri, Asuka.

Në këtë periudhë, Japonia u ndikua thellësisht nga Kina dhe Koreja, veçanërisht në fushën e organizimit politik dhe shoqëror. Sistemi i mbretërisë u riformua, duke u përpjekur të përshtatet me modelet qendrore të politikës dhe administratës kineze. Kjo periudhë shënon edhe ardhjen e budizmit në Japoni, duke u bërë një forcë e rëndësishme në zhvillimin e kulturës dhe besimit.

Në fushën e kulturës dhe artit, periudha Asuka paraqet një kohë shumë e rëndësishme. Ngjashëm me periudhën e kontaktimeve politike, kultura japoneze u ndikua nga Kina dhe Koreja. Arkitektura, skulpturat, pikturat dhe kostumet u përshtatën për të përmbushur standardet estetike kineze dhe koreane, duke ndikuar në zhvillimin e stilizimit japonez.

Përmbledhtas, periudha Asuka e historisë japoneze ishte një kohë e tranzicionit dhe ndikimit të fortë nga Kina dhe Koreja. Politika, kultura dhe arti u transformuan në mënyra të reja, ndërsa budizmi u bë një fuqi e rëndësishme në shoqëri. Kjo periudhë shënon një pikë kthese në historinë japoneze, duke krijuar bazat për zhvillimin e mëtejshëm të vendit dhe kulturës së tij.

Ardhja e Budizmit në Japoni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Idhulli i Bodhisattvës Kannon në imazhin e Mbretit Seong të Baekjes

Ardhja e Budizmit në Japoni shënon një pikë kthese të rëndësishme në peisazhin fetar dhe kulturor të vendit. Budizmi u prezantua në Japoni gjatë periudhës Asuka, në shekullin e VI, përmes kontakteve me vendet fqinje, në veçanti Korenë. Ky ngjarje pati një ndikim të thellë në shoqërinë japoneze dhe vendosi bazat për zhvillimin dhe integrimin e mëtejshëm të Budizmit në vend.

Gjatë kohës së asaj periudhe, Budizmi po përhapet në të gjithë Azinë Lindore, dhe mbretëria koreane e Baekjes luajti një rol kyç si ndërmjetës për transmetimin e tij në Japoni. Sipas burimeve historike, është në vitin 538 kur Mbreti Seong i Baekjes dërgoi një mision zyrtar budist në Japoni për të prezantuar këtë fe. Misioni ishte i udhëhequr nga monk-i korean, Eson.

Përshëndetja e misionit budist nga perandori japonez i kohës, mbreti Seongjin i Baekjes, tregoi pranimin e parë zyrtar të Budizmit në Japoni. "Nihon Shoki" (Kronikat e Japonisë) jep një datë, 552, për kur Mbreti Seong i Baekjes (tani në jugperëndim të Koreas së Jugut) dërgoi një mision tek Mbreti Kinmei që përfshinte një imazh të Budës Shakyamuni, flamuj ritmikë dhe sutra. Kjo ngjarje konsiderohet zakonisht prezantimi zyrtar i Budizmit në Japoni. Burime të tjera, megjithatë, japin datën 538 dhe të dyja datat mendohet të jenë të pasigurta. Megjithatë, ende mund të thuhet se në mesin e shekullit të gjashtë, Budizmi u prezantua përmes kanaleve diplomatike zyrtare.

Gjatë kohës, Budizmi u përshtat në traditat e vjetra shintoiste, duke ndikuar në një formë të përbashkët të feve. Kjo integrim kulturor ishte i rëndësishëm për harmoninë fetare dhe shoqërore në Japoni. Në të njëjtën kohë, Budizmi japonez u zhvillua dhe u diversifikua, duke prodhuar shkolla të ndryshme dhe tradita të veçanta që i ndjekin deri në ditët moderne.

Kështu, ardhja e Budizmit në Japoni, përmes misionit budist korean, pati një ndikim të thellë në formimin e kulturës dhe besimit japonez. Budizmi u përshtat dhe u integrua në traditat lokale, duke krijuar një trashëgimi të pasur fetare dhe artistike që vazhdon të jetë një pjesë e rëndësishme e identitetit japonez.