Peshku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Peshku
Georgia Aquarium - Giant Grouper edit.jpg
Pterois volitans Manado-e edit.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Craniata

Një peshk është çdo anëtar i një grupi paraphyletic organizmash që përbëhet nga të gjitha kafshët ujore me velëza craniate që nuk kanë gjymtyrë me shifra. Të përfshira në këtë përkufizim janë hagfish-ë e gjallë, lampreys(peshq pa nofulla), peshqit kërcor dhe kockëmadhenj, si dhe grupet e ndryshme të ngjashme që janë zhdukur. Shumica e peshqve janë ectothermic ("me gjak të ftohtë"), duke lejuar temperaturat e tyre të trupit të ndryshojnë sipas temperaturës së ambientit, edhe pse disa nga notuesit aktive të mëdhenj si Peshkaqen i bardhë dhe Tuna mund të mbajnë një temperaturë të lartë në bredësi të trupit . [1][2]

Ato mund të gjenden në pothuajse të gjitha mjediseve ujore, nga rrjedhat malore të lartë (p.sh char dhe një lloj peshk i vogël ) në thellësitë e pafundmë dhe madje edhe në zonat hadal të oqeaneve të thella (p.sh. gulpers dhe anglerfish). Në 32.000 specie, peshku ekspozon speciet me diversitet më të madh se çdo grup tjetër i kurrizorëve. [3]

Peshqit janë një burim i rëndësishëm për njerëzit në mbarë botën, veçanërisht si ushqim. Peshkatarët dhe tregtarët gjuajnë peshk në peshkime të egra ose në fermat e tyre, në pellgje ose me kafaze në oqeane. Ata kapen edhe nga peshkatarët rekreative, të cilët i mbajnë si kafshët shtëpiake, peshkatarë që i rrisin vetë, apo të ekspozuar në akuariume publike. Peshku ka pasur rol në kulturë përmes epokave, duke shërbyer si hyjni, simbole fetare, si dhe të subjekte të artit, libra dhe filma.

Për shkak se termi peshk është përkufizuar negativisht, dhe përjashton tetrapods ( dmth. amfibet, zvarraniket, zogjt dhe gjitarët ), të cilët i vijnë nga e njëjta origjinë, është paraphyletic , dhe nuk është konsideruar si një grupim i duhur në biologjinë sistematike. Termi tradicionale peshqit ( edhe ichthyes ) është konsideruar si një tipologjike, por jo një klasifikim phylogenetic.

Organizmat më të hershme që mund të klasifikohen si peshq ishin trup-butët chordates që së pari u shfaq gjatë periudhës Kambriane . Edhe pse ata nuk kishin një shpinë të vërtetë, ata posedonin notochords të cilat iu mundësojnë të jetë më të shkathët se sa homologët e tyre invertebrore. Peshku do të vazhdojë të zhvillohet përmes epokën Paleozoic, diversifikimi në një shumëllojshmëri të gjerë të formave. Shumë peshq të epokës Paleozoic kanë zhvilluar forca të blinduara të jashtëm për tu mbrojtur nga grabitqarët. Peshku i parë me nofullat u shfaq në periudhën Slurian, pas së cilës shumë ( të tilla si peshkaqenë ) u bënë grabitqarë të frikshëm detare dhe ku pre nuk ishin vetëm arthropods(insektet).


Evolucioni i peshqve[redakto | redakto tekstin burimor]

Ancestors.gif
Leedsi&Liopl DB.jpg
Dunkleosteus BW.jpg

Peshqit nuk përfaqësojnë një grup monophyletic, dhe për këtë arsye " evolucioni i peshkut " nuk është studiuar si një ngjarje e vetme.[4]

Peshk i hershëm nga të dhënat fosile, janë të përfaqësuar nga një grup i vogël, jawless(pershk pa nofulla), peshqit "e blinduar" të njohur dhe si Ostracoderms. Peshqit Jawless janë kryesisht të zhdukur. Peshqit e parë me nofulla janë gjetur në fosilet Placodermi . Diversiteti i kurrizorëve me nofulla Jawed mund të tregojë avantazhin e evolucionit një gojë me nofulla. Nuk është e qartë nëse përparësia e një nofull varet nga forca e madhe kafshuese, përmirësuimi i frymëmarrjes, ose kombinim i faktorëve .

Peshqit mund të kenë evoluar nga një krijesë e ngjashme me një shiringë si koral Detit, larvat e të cilit ngjajnë me peshqit primitiv në një mënyrë të rëndësishme. Paraardhësit e parë të peshkut mund të kenë mbajtur formën e larvave në moshën e rritur, edhe pse ndoshta e kundërta është e vërtetë.

Taksonomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Peshqit janë një grup paraphyletic : që do të thotë, përmban clade gjithashtu përmban tetrapods, të cilat nuk janë peshq. Për këtë arsye, grupe të tilla si " Klasa Peshqish" janë përdorur në veprat e vjetra referuese nuk përdoren më në klasifikimevet formale.

Klasifikimi tradicional i peshqve ndahet në tri klasa ekzistues, dhe me format e zhdukura, ndonjëherë të klasifikuara brenda pemës, ndonjëherë si klasat e tyre:[5][6]


 • Klasa Agnatha
  • Nënklasa Cyclostomata
  • Nënklasa Ostracodermi †
 • Klasa Chondrichthyes
  • Nënklasa Elasmobranchii
  • Nënklasa Holocephali
 • Klasa Placodermi †
 • Klasa Acanthodii †
 • Klasa Osteichthyes
  • Nënklasa Actinopterygii
  • Nënklasa Sarcopterygii

Skema e mësipërme është hasur më së shpeshti në punët jo-specialiste dhe të përgjithshme. Shumë nga grupet e mësipërme janë paraphyletic, Agnathans janë stërgjyshët e Chondrichthyes, të cilët rritën Acanthodiians, paraardhësit e Osteichthyes. Me ardhjen e nomenklaturës phylogenetic, peshqit janë ndarë deri në një skemë më të detajuar, si në grupet kryesore të mëposhtme:

 • Klasa Myxini
 • Klasa Pteraspidomorphi †
 • Klasa Thelodonti †
 • Klasa Anaspida †
 • Klasa Petromyzontida ose Hyperoartia
 • Petromyzontidae
 • Klasa Conodonta †
 • Klasa Cephalaspidomorphi † ( peshku herët jawless )
 • (Dega ) Galeaspida †
 • (Dega) Pituriaspida †
 • (Dega) Osteostraci †
 • Infraphylum Gnathostomata
 • Klasa Placodermi †
 • Klasa Chondrichthyes
 • Klasa Acanthodii †
 • Superklas Osteichthyes
 • Klasa Actinopterygii
  • Nënklasa Chondrostei
 • Rendit Acipenseriformes
 • Rendit Polypteriformes
  • Nënklasa Neopterygii
 • Infraclass Holostei
 • Infraclass Teleostei
 • Klasa Sarcopterygii
  • Nënklasa Actinistia
  • Nënklasa Dipnoi

† - tregon takson të zhdukur

Disa paleontologjistë pretendojnë se për shkak se Conodonta janë chordates, ata janë peshq primitive.

Pozita e hagfish në chordata phylum nuk është zgjidhur. Hulumtimi phylogenetic në vitin 1998 dhe 1999 ka mbështetur idenë se hagfish dhe lampreys formojnë një grup natyrore, Cyclostomata, që është grup motrër me Gnathostomata . [7][8]

Grupet e ndryshme të peqshve përbëjnë më shumë se gjysmën e specieve kurrizore. Ka pothuajse 28,000 specie të njohura, nga të cilët pothuajse 27.000 janë peshq kockëmadhenj, me 970 peshkaqenë, rays, chimeras dhe rreth 108 hagfish dhe lampreys [ 10 ] Një e treta e këtyre llojeve janë brenda nëntë familjet më të mëdha. Nga më e madhja tëk më e vogla, këto familje janë Cyprinidae, Gobiidae, Cichlidae, Characidae, Loricariidae, Balitoridae, Serranidae, Labridae, dhe Scorpaenidae . Rreth 64 familje janë monotypic, që përmbajnë vetëm një specie. Përgjithsisht speciet ekzistuese që mund të rriten deri në 32,500.[9]

Diversiti[redakto | redakto tekstin burimor]

Termi " peshk " saktësisht përshkruan çdo craniate jo-tetrapod ( p.sh. një kafshë me një kafkë dhe në shumicën e rasteve me një shtyllë ) që ka gushë gjatë gjithë jetës dhe gjymtyrët e të cilit, nëse ka, janë në formën e pendëve. [10] Për dallim nga grupime të tilla si zogj apo gjitarë, peshqit nuk janë një clade e vetme, por një koleksion paraphyletic taxa, duke përfshirë peshqit Hag, lampreys , peshkaqenë, coelacanths, dhe lungfish. [11][12] Në të vërtetë, lungfish dhe coelacanths janë të afërm të ngushta të tetrapods (si gjitarët, zogjtë, amfibët, etj) se sa nga peshqit e tjerë të tillë si peshkaqenët, kështu që paraardhësi i fundit i përbashkët i të gjitha peshqve është edhe paraardhës i tetrapods. Si grupet paraphyletic nuk janë më të njohur në biologjinë sistematike moderne, përdorimi i termit " peshk " si grup biologjike duhet të shmanget.

Shumë lloje të kafshëve ujore zakonisht të referuara si " peshq " nuk janë peshq në kuptimin e dhënë më lartë; shembuj përfshijnë butak, sepje, yllët e detit, karavidhet dhe kandilë e detit. Kohë më parë, edhe biologët nuk ka bërë dallime - historianët natyrore të shekullit të gjashtëmbëdhjetë klasifikuan balenat, amfibet, krokodilat, edhe hippopotamuses, si dhe një mori të jovertebrore ujore, si peshq[13]Megjithatë, sipas përkufizimin më lart, të gjithë gjitarët, përfshirë cetaceans si balenat dhe delfinët, nuk janë peshq. Në disa kontekste veçanërisht në akuakulturë, peshqit e vërtetë janë të referuara si finfish (ose peshk me pendë ) për ti dalluar ata nga këto kafshë të tjera .

Një peshk tipik është ectothermic, ka një trup të strukturuar për not të shpejtë, ekstrakton oksigjen nga uji duke përdorur gushën apo një organ frymëmarrjes për të thither oksigjenin atmosferik dhe ka dy grupe të çiftëzuara pendësh, zakonisht ka një ose dy ( rrallë tre ) pendë dorsal, një pendë anale, dhe një pendë si bisht, ka nofullat, ka lëkurë që është e mbuluar zakonisht me luspa, ku hedh vezët.

Çdo kriter ka përjashtime, Tuna, peshku shpatë, dhe disa lloje peshkaqenësh tregojnë disa përshtatje, ata mund të ngrohin trupat e tyre në mënyrë të konsiderueshme mbi temperaturën e ambientit me ujë. [13] Trajektorja dhe performancën në not, varion nga peshq të tilla si toni, salmoni, dhe jacks që mund të mbulojnë 10 - 20 gjatesi trupi për sekondë në lloje të tilla si ngjalat që notojnë jo më shumë se 0,5 - gjatësisë së trupit në sekondë. [11] [11] Shumë grupe peshqish të ujërave të ëmbla ekstraktojnë oksigjen nga ajri, si dhe nga uji duke përdorur një shumëllojshmëri strukturash të ndryshme. Lungfish kanë mushkëri të ngjashme me ato të tetrapods, gouramis kanë një strukturë të quajtur organi labirint që kryen një funksion të ngjashëm ndërsa shumë mustak të tilla si Corydoras nxjerrin oksigjenit nëpërmjet zorrëve ose stomakut. [ 16 ] Forma e trupi dhe vendosja e pendëve është shumë e ndryshueshme, që mbulon forma të tilla jo-peshq si seahorses, pufferfish, anglerfish dhe gulpers. Në mënyrë të ngjashme, sipërfaqja e lëkurës mund të jetë e zhveshur ( si në ngjalat moray ), ose e mbuluar me luspa të një shumëllojshmërie të ndryshme zakonisht të përcaktuara si placoid ( tipike e peshkaqenit), cosmoid ( lungfish fosile dhe coelacanths ), ganoid ( të ndryshme peshk fosil por edhe që jetojnë gars dhe bichirs ), cycloid, dhe ctenoid ( këto dy të fundit janë gjetur tek peshqit me kockë të madhe ). [14] [15][16]

Më shumë se 5.600 lloje peshqish banojnë vetëm në freshwaters Neotropical, peshqit Neotropical përfaqësojnë rreth 10 % të të gjitha llojeve kurrizor në Tokë . Faqet e përjashtimisht ka pasur në pellgun e Amazon , si Cantão State Park, mund të përmbajë më shumë specie të peshqve të ujërave të ëmbla se në të gjithë Evropën.[17]

Anatomia[redakto | redakto tekstin burimor]

Shumica e gazeve të këmbimit peshk duke përdorur gushë në të dyja anët e faring . Gushë të përbëhet nga strukturat fijëzor quajtur filamente . Çdo fije e hollë përmban një rrjet kapilar që ofron një zonë të madhe sipërfaqe për shkëmbimin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit . Gazet këmbimit Peshku nga tërhequr oksigjen - ujë i pasur me gojën e tyre dhe pompuar atë mbi gushë e tyre . Në disa peshq , gjaku kapilar rrjedh në drejtim të kundërt në ujë , duke shkaktuar shkëmbimin kundërrymë . Të gushë shtyjë ujit e oksigjenit të varfërve nëpërmjet hapjeve në anët e faring . Disa peshk , si peshkaqenë dhe lampreys , posedon hapje të shumta Gill . Megjithatë , peshku kockëmadh kanë një hapje të vetme gushë në çdo anë . Kjo hapje është e fshehur nën një mbulesë mbrojtëse kockëmadh quajtur një operculum .

Bichirs mitur kanë gushë të jashtme , një tipar shumë primitive se ata ndajnë me amfibësh larvave .

Peshku nga grupet e shumta mund të jetojnë nga uji për periudha të gjata kohore . Peshk amfibe të tilla si mudskipper mund të jetojnë dhe të lëvizin në tokë deri në disa ditë , ose jetojnë në oksigjen të varfëruar ujë i ndenjur apo ndryshe . Shumë peshku të tilla mund të marrë frymë e ajrit nëpërmjet një shumëllojshmëri të mekanizmave . Lëkurë e ngjalat anguillid mund të thithin oksigjen direkt . Zgavër buccal e eel elektrike mund të thithin ajër . Mustak e familjeve Loricariidae , Callichthyidae , dhe Scoloplacidae thithin ajrin përmes traktet e tyre ndihmon tretjen e ushqimit . [ 22 ] Lungfish , me përjashtim të lungfish Australian , dhe bichirs kanë çiftëzohet mushkëri të ngjashme me ato të tetrapods dhe duhet sipërfaqe të gëlltisin ajër të pastër përmes gojës dhe të kalojë ajrit kaluar jashtë nëpër gushë . Gar dhe bowfin të ketë një notuar vascularized fshikëz që funksionon në të njëjtën mënyrë . Loaches , trahiras , dhe shumë mustak të marrë frymë duke kaluar ajrit nëpër zorrë . Mudskippers frymë duke thithur oksigjen në të gjithë lëkurë (të ngjashme me bretkosat ) . Një numër i peshqve kanë evoluar ashtu- quajtur organet accessory frymëmarrje se nxirrni oksigjen nga ajri . Peshk Labyrinth ( të tilla si gouramis dhe bettas ) të ketë një organ labirint lart gushë që kryen këtë funksion . Një peshk disa të tjera kanë struktura i ngjan organet labirint në formë dhe funksion , veçanërisht snakeheads , pikeheads dhe familjen Clariidae mustak .

Frymarrja e ajrit është kryesisht e përdorimit të peshkut që banojnë cekët , ujërat sezonale ndryshueshme ku përqendrimi i oksigjenit të ujit mund të ulet sezonale . Peshku i varur vetëm në oksigjenit të tretur , të tilla si purtekë dhe cichlids , shpejt merret fryma , ndërsa me ajër breathers mbijetojnë për shumë më të gjatë , në disa raste në ujë që është pak më shumë se baltë lagësht . Nëmë ekstreme , disa ajër - peshk frymë janë në gjendje të mbijetojnë në Burrows lagështirë për javë pa ujë , duke hyrë në një shtet të aestivation ( letargji e verës ) deri që të kthehet të ujit .


Peshku për frymëmarrje e ajrit mund të ndahet në Breathers obligojnë ajrit dhe Breathers ajrit fakultative . Obligativ Breathers ajrit , të tilla si lungfish afrikane , duhet të thithin ajër periodikisht ose ata më merret fryma . Breathers fakultative ajrit, të tilla si plecostomus mustak Hypostomus , vetëm thithin ajër në qoftë se ata kanë nevojë për të dhe ndryshe do të mbështeten në gushë e tyre për oksigjen . Më peshku frymëmarrje të ajrit janë breathers fakultative ajrit që të shmangur koston energjik e në rritje në sipërfaqe dhe koston palestër të ekspozimit ndaj grabitqarët sipërfaqësore . [ 22 ]

Qarkullim[redakto | redakto tekstin burimor]

Peshku kanë një sistem të qarkullimit të gjakut të mbyllur - loop . Pompa Zemra e gjakut në një lak të vetme në të gjithë trupin . Në shumicën e peshkut ,zemra përbëhet nga katër pjesë , duke përfshirë dy dhoma dhe një hyrje dhe dalje . [ 23 ] Pjesa e parë ështëvenosus sinus , një qeskë hollë -mur që mbledh gjaku nga venat e peshkut para se duke e lejuar atë të rrjedhë në pjesa e dytë ,atrium , e cila është një dhomë e madhe muskulare . Atrium shërben si një paradhomë me një drejtim , dërgon gjak në pjesën e tretë , barkushe . Barkushe është një tjetër , dhoma e trashë -mur muskulor dhe pompa e gjakut , së pari në pjesën e katërt , bulbus arteriosus , një tub i madh , dhe pastaj nga zemra . Bulbus arteriosus lidhet me aortës , përmes të cilave gjaku rrjedh në gushë për oxygenation .

Aparati tretës[redakto | redakto tekstin burimor]

Jaws lejojë peshk për të ngrënë një shumëllojshmëri të gjerë të ushqimit , duke përfshirë bimët dhe organizmat e tjerë . Peshku ha ushqim përmes gojës dhe të thyejnë atë poshtë në ezofag . Në stomak , ushqimi është më tej tretur dhe , në shumë peshk , të përpunuara në pouches gisht -formë quajtur caeca pilorike , të cilat të fshehtë enzimat ndihmon tretjen e ushqimit dhe të thithin ushqyesve . Organet si të mëlçisë dhe pankreasit shtoni enzime dhe kimikate të ndryshme si lëviz ushqimit përmes traktit digjestiv . Zorrë e përfundon procesin e tretjes dhe absorbimit lëndë ushqyese .

Sekretim[redakto | redakto tekstin burimor]

Ashtu si me shumë kafshëve ujore , shumica peshk lirimin e mbeturinat e tyre azotike si amoniak . Disa prej mbetjeve të përhapur nëpër gushë . Mbeturinat e gjakut janë të filtruar nga veshkat .

Peshk deti kanë tendencë për të humbur ujin për shkak të osmozë . Veshkat e tyre kthehen ujë për të trupit . E kundërta ndodh me peshk ujërave të ëmbla : ata kanë tendencë për të fituar ujë osmotically . Veshkat e tyre prodhojnë holluar urinë për sekretim . Disa peshku janë përshtatur posaçërisht veshkat që ndryshojnë në funksion , duke i lejuar ata për të lëvizur nga ujërave të ëmbla në deti .

Vezet e peshkut kanë origjinën nga mesoderma ( lëkurës ) , ato mund të jenë të ngjashme në strukturë me dhëmbë .

Sistemi shqisore dhe nervor[redakto | redakto tekstin burimor]

Sistemi nervor qendror[redakto | redakto tekstin burimor]

Peshku në mënyrë tipike kanë trurin mjaft të vogla që lidhen me madhësinë e trupit në krahasim me kurrizoret e tjerë , në mënyrë tipike , një e pesëmbëdhjetë masa e trurit të një zogu me madhësi të ngjashme ose gjitar . [ 24 ] Megjithatë , disa peshk kanë trurin relativisht të mëdha , veçanërisht mormyrids dhe peshkaqenë , të cilat kanë truri rreth afërm si masive me peshë trupore si zogjtë dhe marsupials . [ 25 ]

Trurin e peshkut janë të ndarë në disa rajone . Në frontin janë lobes nuhatjes , një palë e strukturave që marrin dhe sinjalet e procesit nga hunda përmes dy nerva nuhatjes . [ 24 ] Të lobes nuhatjes janë shumë të mëdha me peshk që gjueti kryesisht me erë , të tilla si hagfish , peshkaqenë , dhe mustak . Behind lobes nuhatjes ështëtelencephalon dy- lobed ,ekuivalente strukturore të trurit në kurrizorë të larta . Në peshkuttelencephalon është i shqetësuar kryesisht me olfaction . [ 24 ] Së bashku këto struktura formojnë forebrain .

Lidhja forebrain në midbrain ështëdiencephalon ( në diagram , kjo strukturë është nën lobes optike dhe për pasojë nuk e dukshme ) . Diencephalon kryen funksione që lidhen me hormonet dhe homeostasis . [ 24 ]gjendra pineale e trurit qëndron vetëm mbi diencephalon . Kjo strukturë zbulon dritë , ruan ritme circadian , dhe kontrollon ndryshimet ngjyra . [ 24 ]

Midbrain ose mesencephalon përmban dy lobes optike . Këto janë shumë të mëdha në lloje atë gjueti nga sytë , të tilla si troftë e ylbertë dhe cichlids . [ 24 ]

Hindbrain ose metencephalon është e përfshirë veçanërisht në not dhe ekuilibër . [ 24 ]tru i vogël është një strukturë të vetme - lobed që është zakonisht pjesa më e madhe e trurit . [ 24 ] Hagfish dhe lampreys kanë cerebellae relativisht të vogël , ndërsa tru i vogël mormyrid është masiv dhe me sa duket të përfshirë në kuptimin e tyre elektrike . [ 24 ]

Rrjedhin Truri apo myelencephalon është pasmë të trurit . [ 24 ] Si dhe kontrollimin e disa muskujt dhe organet e trupit , në peshk kockëmadh të paktën ,rrjedhin trurit qeveris frymëmarrje dhe osmoregulation . [ 24 ]


Shumica peshk posedojnë organe shumë të zhvilluara kuptim . Pothuajse të gjithë peshqit të ditës kanë vizion ngjyrë që është të paktën po aq i mirë sa një njeriu të ( shih vizion në peshqit ) . Shumë peshku gjithashtu kanë chemoreceptors që janë përgjegjës për shqisat e jashtëzakonshme e shije dhe erë . Edhe pse ata kanë veshë shumë peshk nuk mund të dëgjojë shumë mirë . Shumica peshku kanë receptorë të ndjeshme që formojnë sistemin lateral linjë, e cila zbulon rryma butë dhe vibracionet , dhe shqisat mocionin e peshkut aty pranë dhe të presë. [ 26 ] Disa peshk , të tilla si mustak dhe peshkaqenë , kanë organet që zbuluar rrymat dobët elektrike në urdhri i millivolt . [ 27 ] peshk tjera , si e Jugut amerikan peshqit elektrike Gymnotiformes , mund të prodhojnë të rrymave të dobëta elektrike, të cilat ata i përdorin në kërkimi dhe komunikimit social .

Peshku orientohen duke përdorur monumentet dhe mund të përdorin hartat mendore të bazuar në monumentet e shumta apo simboleve . Sjellja Peshku në mazes zbulon se ata posedojnë kujtesës hapësinor dhe diskriminimit vizuale . [ 28 ]

Vizion[redakto | redakto tekstin burimor]

Vizioni është një sistem i rëndësishëm ndijor për shumicën e llojeve të peshkut . Sytë e peshkut janë të ngjashme me ato të kurrizoret tokësore si zogjve dhe gjitarëve , por kanë një lente më sferike . Retinas e tyre në përgjithësi kanë dy qelizave shufra dhe qelizat kon (për scotopic dhe vizion photopic ) , dhe shumica speciet kanë vizion ngjyra . Disa peshku mund të shihni ultravjollcë dhe disa mund të shohin dritë të polarizuar . Ndër peshkut jawless ,lamprey ka sytë i zhvilluar , ndërsahagfish ka vetëm njollat ​​sy primitive . [ 29 ] Vizioni Peshku tregon përshtatjen me mjedisin e tyre vizual , për shembull peshqit në det të thellë të duhet sy të përshtatshme për mjedisin e errët .


Dëgjimi është një sistem i rëndësishëm ndijor për shumicën e llojeve të peshkut . Kuptim Peshku shëndoshë duke përdorur linjat e tyre anësore dhe veshët e tyre .

Eksperimentet e bëra nga William Tavolga dëshmojnë se peshqit kanë dhimbje dhe frikë përgjigjet . Për shembull , në eksperimente Tavolga -së , toadfish murmuriti kur elektrike tronditur dhe me kalimin e kohës ata erdhën në them nëpër dhëmbë në sytë e thjeshtë të një elektrodë . [ 30 ]

Në vitin 2003 , shkencëtarët skoceze në Institutin Roslin Universitetin e Edinburgut dhe arriti në përfundimin se sjelljet shfaqin troftë e ylbertë shpesh të shoqëruara me dhimbje në kafshët e tjera . Bee helm dhe acid acetik injektuar në buzët rezultuar në peshk figurë trupat e tyre dhe fërkim buzët e tyre përgjatë anët dhe katet e tanket e tyre, të cilat hulumtuesit ishin të lidhura përpjekjet për lehtësimin e dhimbjeve , të ngjashme me atë që do të bënin gjitarët . [ 31 ] [ 32 ] [ 33 ] Neurons gjuajtur në një model i ngjan modele neuronal njerëzore . [ 33 ]

Profesor James D. Rose i Universitetit të Wyoming pohoi se studimi ishte me të meta pasi që nuk ka ofruar dëshmi se peshku i posedojnë " vetëdijen e ndërgjegjshme , veçanërisht një lloj të vetëdijes që është kuptimplotë si e jona " . [ 34 ] Rose argumenton se që trurin e peshkut janë të aq e ndryshme nga trurin e njeriut , peshk ndoshta nuk janë të vetëdijshëm në mënyrë të njerëzit janë , në mënyrë që reagimet të ngjashme me reagimet njerëzore në dhimbje në vend kanë shkaqe të tjera . Rose kishte publikuar një studim të një viti më parë duke argumentuar se peshqit nuk mund të ndjeni dhimbje për shkak se truri i tyre u mungon një neokorteksit . [ 35 ] Megjithatë , bihejviorist kafshëve Temple Grandin argumenton se peshku ende mund të ketë vetëdije pa një neokorteksit sepse " specie të ndryshme mund të përdorin struktura të ndryshme të trurit dhe sisteme për të trajtuar të njëjtat funksione ". [ 33 ]

Avokatët e mirëqenien e kafshëve të shkaktojë brengosje për vuajtjet e mundshëm të peshkut të shkaktuara nga angling . Disa vende , si Gjermania kanë ndaluar lloje të veçanta të peshkimit , dheRSPCA britanik tani ndjek penalisht zyrtarisht individë që janë mizor të peshkut . [ 36 ]

Sistemi muskulor[redakto | redakto tekstin burimor]

Shumica peshk lëvizur nga alternuar kontraktuese grupe të çiftëzohet muskujve në të dyja anët e shtyllë . Këto kontraktimet formojnë kthesa S - formë që lëvizin poshtë trupit . Si çdo kurbë arrin fin mbrapa , forca prapa është aplikuar në ujë , dhe në bashkëpunim me fins , shkon e peshkut përpara . Fins i peshkut të funksionojë si flaps një aeroplan -së . Fins të rrisë sipërfaqen bishtin -së , shpejtësi në rritje . Trupi efektshëm i peshkut zvogëlon sasinë e fërkimit nga uji . Që nga indet e trupit është më e dendur se uji , peshku duhet të kompensuar për ndryshimin ose ata do të fundoset . Shumë peshku kockëmadh ketë një organ i brendshëm i quajtur një notuar fshikëz që përshtat buoyancy e tyre përmes manipulimit të gazrave .

Homeothermia[redakto | redakto tekstin burimor]

Edhe pse shumica e peshkut janë ekskluzivisht ectothermic , ka përjashtime .

Disa lloje peshqish mbajnë temperatura të larta të trupit . Teleosts endotermik ( peshku kockëmadh ) janë të gjitha në nënrend Scombroidei dhe përfshijnë billfishes , Tunas , dhe një lloje të skumbri " primitive " ( Gasterochisma melampus ) . Të gjitha peshkaqenë në familje Lamnidae - MAKO shortfin , MAKO të gjatë fin , të bardhë , porbeagle , dhe salmon peshkaqen - janë endotermik , dhe provat tregojnëtipar ekziston në familje Alopiidae ( peshkaqenë shirës ) . Shkalla e endothermy ndryshon nga Billfish , e cila ngrohtë vetëm sytë e tyre dhe trurit , për të tonit të kuq dhe peshkaqenë porbeagle që mbajnë temperatura e trupit të ngritura më të madhe se 20 ° C më lartë temperaturë të ambientit të ujit . [ 37 ] Shih gjithashtu gigantothermy . Endothermy , edhe pse metabolically kushtueshme , është menduar për të siguruar avantazhe të tilla si forca rritur muskujve , normat më të larta të përpunimit qendror nervor sistemit, dhe normat më të larta të tretjes .

Sistemi riprodhues[redakto | redakto tekstin burimor]

Organet riprodhuese Peshku përfshijnë test dhe vezoret . Në shumicën e llojeve , gonads janë të çiftëzohet organet e madhësi të ngjashme , të cilat mund të fused pjesërisht ose plotësisht . [ 38 ] Nuk mund të jetë një varg i organeve të mesme që rrisin palestër riprodhues .

Për sa i përket shpërndarjes spermatogonia , struktura e teleosts test ka dy lloje : në më të zakonshme , spermatogonia ndodhin të gjithë së bashku të tubthave seminifer , ndërsa në peshk Atherinomorph ata janë të mbyllur në pjesën skajor të këtyre strukturave . Peshku mund paraqesin spermatogjenezes cistike ose gjysëm - cistike në lidhje me fazën lirimin e qelizave embrionale në cysts deri tubthave seminifer lumenit . [ 38 ]

Vezoret Peshku mund të jetë tre llojesh : gymnovarian gymnovarian , të mesëm apo të cystovarian . Në llojin e parë, oocytes janë lëshuar direkt në zgavrën coelomic dhe pastaj të hyjnë në ostium , pastaj përmes oviduct dhe janë eliminuar . Vezoret e mesme gymnovarian derdhur vezët në coelom nga të cilat ata të shkojnë direkt në oviduct . Në llojin e tretë, oocytes janë përcjellë për të jashtme përmes oviduct . [ 39] Gymnovaries janëgjendja primitive gjetur në lungfish , bli , dhe bowfin . Cystovaries karakterizojnë më teleosts , kulumen vezore ka vazhdimësinë me oviduct . [ 38 ] gymnovaries mesme janë gjetur në salmonids dhe një teleosts disa të tjera .

Zhvillimi Oogonia në teleosts peshk ndryshon në bazë të grupit , dhe përcaktimi i dinamikës oogenesis lejon të kuptuarit e maturimit dhe të plehërimit proceseve . Ndryshimet në bërthamë , ooplasm , dhe shtresa përreth karakterizojnë procesin e maturimit oocyte . [ 38 ]

Follicles Postovulatory janë struktura të formuara pas lirimit oocyte , ata nuk kanë funksionin endokrin , paraqesin një lumen të gjerë të parregullt , dhe janë reabsorbed me shpejtësi në një proces që përfshin apoptozisin e qelizave folikulare . Një proces degjenerative quajtur atresia folikulare reabsorbs oocytes vitellogenic nuk pjellë . Ky proces mund të ndodhë , por më rrallë , në oocytes në fazat e tjera të zhvillimit . [ 38 ]

Disa peshk , si sheephead Kaliforni , janë hermaphrodites , që të dy test dhe vezoret as në faza të ndryshme të ciklit të tyre të jetës ose, si në fshatrat , kanë ata në të njëjtën kohë .

Mbi 97 % e të gjithë peshkut të njohur janë oviparous , [ 40 ] që është , vezët zhvillojnë jashtë trupit të nënës . Shembuj të peshkut oviparous përfshijnë salmon , peshk i kuq , cichlids , ton , dhe ngjalat . Në shumicën e këtyre specieve , fekondimi bëhet jashtë trupit të nënës , mepeshk mashkull dhe femër derdhje gamete e tyre në ujë përreth . Megjithatë, një peshk pak oviparous praktikë fekondimit të brendshëm , me një mashkull duke përdorur një lloj të organit intromittent për të dhënë spermës në hapjen gjenital i femrave , më së shumti peshkaqenë oviparous , të tilla si peshkaqeni bririt , dhe rrezet oviparous , të tilla si patina . Në këto raste , mashkulli është e pajisur me një palë të modifikuara fins legenit njohur si claspers .

Peshk detare mund të prodhojë numër të madh të vezëve të cilat janë lëshuar shpesh në kolonën e hapur e ujit . Vezët kanë një diametër mesatar prej 1 milimetër ( 0.039 në ) .


Të rinjtë e sapoçelur të peshkut oviparous quhen larvat . Ato janë formuar zakonisht të dobët , të kryejë një qeskë e verdhë veze të madhe (për ushqim ) dhe janë shumë të ndryshme në pamjen nga të mitur dhe të rritur mostrave . Periudha e larvave në peshk oviparous është relativisht e shkurtër ( zakonisht vetëm disa javë ) , dhe larvat me shpejtësi të rritet dhe të ndryshojë pamjen dhe strukturën ( një proces i quajtur metamorfozë ) për t'u bërë të mitur . Gjatë kësaj larvat tranzicionit duhet të kaloni nga harar verdhë veze e tyre për të ushqyer me pre zooplanktonit , një proces i cili varet nga dendësia në mënyrë tipike të pamjaftueshme zooplanktonit , ngordhje shumë larvat .

Në peshku ovoviviparous vezë të zhvilluar brenda trupit të nënës pas fekondimit të brendshëm , por marrin pak ose aspak ushqim direkt nga nëna , në varësi në vend të verdhë veze . Çdo embrioni zhvillohet në vezë e tij . Shembuj të njohur të peshkut ovoviviparous përfshijnë guppies , peshkaqenë engjëll , dhe coelacanths .

Disa lloje peshqish janë gjallëpjellës . Në specieve të tillanëna ruan vezët dhe ushqen embrionet . Në mënyrë tipike , peshk gjallëpjellës të ketë një strukturë analoge me placenta parë në gjitarët lidh furnizimin me gjak të nënës me atë të embrionit . Shembuj të peshkut gjallëpjellës përfshijnë shfletoj - perches , splitfins , dhe peshkaqen limoni . Disa peshk gjallëpjellës Ekspozita oophagy , në të cilën embrionet në zhvillim të ngrënë vezë të tjera të prodhuara nga nëna . Kjo është vënë re kryesisht në mesin e peshkaqenë , të tilla si MAKO shortfin dhe porbeagle , por është i njohur për një peshk disa kockëmadh , si dhe, të tilla sihalfbeak Nomorhamphus ebrardtii . [ 41 ] kanibalizëm intrauterine është një mënyrë edhe më të pazakontë të vivipary , në të cilën embrionet më të mëdha të ngrënë vëllezërit e motrat më të dobëta dhe më të vogla . Kjo sjellje është edhe më i zakonshëm që gjenden në mesin e peshkaqenë , të tilla si gri peshkaqeni infermiere , por ka qenë gjithashtu i raportuar për Nomorhamphus ebrardtii . [ 41 ]

Aquarists zakonisht referohen peshkut ovoviviparous dhe gjallëpjellës si livebearers .

Sëmundjet[redakto | redakto tekstin burimor]

Ashtu si kafshët e tjera , peshk vuajnë nga sëmundjet dhe parazitëve . Për të parandaluar sëmundje ata kanë një shumëllojshmëri të mbrojtjes .

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Goldman, K.J. (1997). "Regulation of body temperature in the white shark, Carcharodon carcharias". Journal of Comparative Physiology 167 (6): 423–429. doi:10.1007/s003600050092. Retrieved on 12 October 2011. 
 2. ^ Carey, F.G. (February 1973). "Temperature regulation in free-swimming bluefin tuna". Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology 44 (2): 375–392. doi:10.1016/0300-9629(73)90490-8. 
 3. ^ FishBase. FishBase (shkurt 2011). Vizituar në 24 Maj 2011.
 4. ^ Monster fish crushed opposition with strongest bite ever. Smh.com.au (30 nëntor 2006). Vizituar në 26 shkurt 2013.
 5. ^ Romer, A.S. & T.S. Parsons. 1977. The Vertebrate Body. 5th ed. Saunders, Philadelphia. (6th ed. 1985)
 6. ^ Benton, M. J. (1998) The quality of the fossil record of vertebrates. Pp. 269–303, in Donovan, S. K. and Paul, C. R. C. (eds), The adequacy of the fossil record, Fig. 2. Wiley, New York, 312 pp.
 7. ^ Shigehiro Kuraku, Daisuke Hoshiyama, Kazutaka Katoh, Hiroshi Suga, Takashi Miyata (1999) Monophyly of Lampreys and Hagfishes Supported by Nuclear DNA–Coded Genes J Mol Evol (1999) 49:729–735
 8. ^ J. Mallatt, J. Sullivan (1998) 28S and 18S rDNA sequences support the monophyly of lampreys and hagfishes Molecular Biology and Evolution V 15, Issue 12, pp 1706–1718
 9. ^ Nelson 2006, p. 3
 10. ^ Nelson 2006, p. 2
 11. ^ a b c Helfman, Collette & Facey 1997, p. 3
 12. ^ Tree of life web project – Chordates.
 13. ^ a b Cleveland P. Hickman, Jr.: Integrated Principles of Zoology. McGraw-Hill Publishing Co 2001, ISBN 0-07-290961-7
 14. ^ Stampa:FishBase species
 15. ^ Stampa:FishBase species
 16. ^ Planet Catfish: Cat-eLog: Heptapteridae: Phreatobius: Phreatobius sp. (1). Planet Catfish. Vizituar në 26 nëntor 2006.
 17. ^ Estudo das Espécies Ícticas do Parque Estadual do Cantão, fish species survey of Cantão (in Portuguese)