Peter Kropotkin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nadar : Kropotkin

Princi Peter (Pyotr) Alexeyevich Kropotkin (rusisht Пётр Алексеевич Кропоткин) (Moskë, 9 dhjetorë, 1842 - Ntmitrof, 8 shkurt 1921) ishte një anarkist i shquar rus dhe një nga teoristet parë të anarcho-komunizmit.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I ati i tij Princi Aleksei Petrovich Kropotkin, oficer i ushtrisë së Carit, nëna e tij Catherine Soulier Nikolaevna, bijë gjenerali me ide liberale për kohën e saj, por që Kropotkin do ta humbasë në një moshë të re. Vdekja e saj do të ndikojë midis Kropotkin dhe babait, kur ai do të martohet me një grua autoritare dhe marrëdhënjet e tyre do të komplikohen. Duke ndjekur rrugën që babai i tij ka planifikuara për atë në moshën 15 do të jenë në shkollë e elitës ushtarake, Kolegji i Princëris.

Do te zgjedhi te mos nënshtrohet tek diçka që nuk e reflekton atë. Lexon shumë dhe ka shërbyer në botimin e një gazete. Pas diplomimit nga shkolla do të kërkoj një transferim në Siberi. Pesë vitet që do të ndodhet aty i kushtohen kerkimeve dhe studimeve gjeografike . Kur do ti propozohet pozita e Sekretarit të Shërbimit gjeografike ai do ta refuzojë. Të njëjtën gjë do të bëjë dhe më vonë. Do të mohojë të gjithë titujt qe i ofrohen sepse dëshironë të kushtojnë jetën e tij në luftën për drejtësi shoqërore. Dhe kjo do të jetë fillimi i rrugës anarkiste të tij.

Me arsyen për të studiuar lëvizjen punëtore do të udhëtojë për në Evropë. Stacioni i parë ështe në Zvicrër dhe organzata e parë ndërkombëtare që do të bëhet një anëtar. Hapi i ardhshëm inicimi në socializëm përmes librave të ndaluar në Rusi dhe kontaktet e tij me udhëheqësit socialist. Nëpërmjet kërkimit do të rezultojë në përzgjedhjen e tij. Në botën e anarkizmit. Kështu do të rikthehet përsëri në Rusi, ku ai do të bëhet një anëtar aktiv i një grup revolucionare, të tchaikovsky ( aristokratë dhe të mesëm të rinj qe mësojnë lexim, shkrim dhe histori popullsisë të pashkolluar), ndërsa bashkëkohësisht ka filluar për të zhvilluar teoritë e tij. Në 1876 ai u burgos. Pas dy viteve arriti të aratiset dhe të jetoë në Evropë, duke udhëtuar në mes Zvicërës, Francës dhe Britansë. Ka për të jetuar 40 vjet krijuese ku do të shkruajë veprat më rëndësishme të tij.

Ndër këto himnin e anarko-komunizmit «The Conquest of Bread» ( «Pushtimi i Bukës» ), «Mutual Aid» ( «Ndihma Reciproke»), «Memoirs of a Revolutionist» ( «Kujtime të një revolucionari» ), «Fields, Factories and Workshops »(«Fushat, fabrikat dhe laburatorët» ). Në veprat e tij duket qart ndikimi nga komuna jeshile që është guri themelees i teorisë anarkokomouniste te tij.

Në «The Conquest of Bread» dhe në kapitullin e tretë « Anarkokomunizem » Kropotkin shkruan:

«Çdo shoqëri që ka shfuqizuar pronësinë private do të detyrohet, mbështesim, të organizohet mbi linjat e komunizmit anarkist. Anarkia çon te komunizëm, dhe komunizmi në anarki, të cilat janë që të dyja shprehje të prirjes dominuese të shoqërisë moderne, në kërkesën për barazi »

Si anarkokomounist jep vëmëndje të madhe mbi fuqinë e masës popullore. «Organizatat komuniste nuk mund të lejohet të krijohen nga organet legjislative të quajtur parlamente, bashki ose këshillë baskiakë. Duhet të jetë punë e te gjithëve ,një zhvillim i natyrshëm, një prejardhje konstruktive e gjenisë së masave. »

Thellë anti-kapitalist, vendoste fillimin e revolucionit sociale, tek ekzistenca e një klase punëtore të mirëqëntë ku do të ketë një ndikim pozitiv në prodhim pa ndërhyrjen e ndonjë forme të pushtetit. Në teorin e tij zëvendëson pronësin private me disponimin e lirë të të gjitha mallrave dhe shërbimeve, duke e konsideruar sistemin e prodhimit kapitalist pengesë për zhvillimin dhe qëndron para Shtetit që e përfaqësonë, ai kundërshtoi mekanizmin e tregut dhe sistemin e pagave. Në të njëjtën kohë, nuk pranon as sistemin e kolektivizimit.

“Sipas mendimit tonë kolektivistat bien në një gabim të dyfishtë në planet e tyre për rindërtimin e shoqërisë. Ndërsa bëjnë fjalë për heqjen e sistemit kapitalist nga ana tjetër kanë ndërmend të mbajnë dy institucione bazë të këtij sistemi që janë Qeveria e Përfaqësuesve dhe sistemin e pagave »

Sipas Piotr Kropotkin sistemi financiar duhet të bazohet në parimin “Nga secili sipas aftësive të tij, te secili sipas nevojave të tij “, dmth çdo gjë që është prodhuar duhet të shpërndahet dhe të shkëmbehet në përputhje me kërkesat e shoqërisë dhe nevojat individuale.

Kropotkin pas kërkimit dyzetvjecare do të kthehet në Rusi në qershor të 1917, në moshën 75 vjec. Do të mirëpritet me entuziazëm nga 60.000 rusë dhe dhe nga qeveria e përkohshme revolucionare e Alexander Kerensky. Përsëri, nuk do te pajtohet. Kur do ti propozohet vendi i Ministrit të Arsimit do ta refuzoje dhe ate. Edhe pse qëndrimi i tije ndaj Bolshevikve ishte kritike – e cila dëshmuohet nga letrat e tij te Lenini – do të përqëndrohet kundër kundërrevolucionit dhe ushtritive të huaja që u dërguan në Rusi.

Nuk duroi për shumë. Bronkiti kronik, nga i cili vuante e thyeu në mes kur nje ftohmë u zhvillua në pneumoni. Tre vite pas kthimit në atdheun e tij Kropotkin do iki nga jeta. Varrimi u bë në Varrezat Novodevichy në Moskë në prani dhjetëra mijëra anarkistëve dhe u shndërrua në një marshim proteste kundër Bolshevikve nënë durimine Leninit i cili friksohej per trazira te pergjithshme ne rast se ose ndalohej ose nderhyej ne proteste. Varrim i tij ishte mbledhja fundit masive anarkistësh në Rusi.

Lidhje Të Jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flete Rrufe