Anarkia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anarkia është një sistemi, ku ç'do lloj hirarkie nuk tolerohet dhe luftohet. Si rrjedhojë edhe shteti si një instrument i zotërimit mbi individët duhet te eliminohet.

Simboli i anarkisë

Në disa vende të botës, të rinjët Sistemin Anarki e konsiderojnë si shkalla më e lartë e zhvillimit të sistemeve shtetrore. Sipas tyre në këtë sistem, shtetasit janë të vetëdishem dhe nuk kanë nevojë për ligje. Në Hanover të Gjermanisë në pranveren e çdo viti mbahen Ditët e Anarkis ku të rinjët mblidhen, për te shprehur rebelimin dhe protestën e tyre ndaj sistemit zotërues. Figura të shquara dhë te njohura anarkiste janë si psh. Bakunin Michail Bakunin[lidhje e vdekur], Peter Kropotkin, Viktor Serge dhe nje nga anarkistet e sotem është Naom Chomsky.

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]