Jump to content

Petrit Dume

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Petrit Dume (Lubonjë, 20 maj 1920 - Tiranë, 5 dhjetor 1975) qe partizan, Komandant brigade, Komandant divizioni, shpallur Hero i Popullit me vendim të Qeverisë e PoliByrosë së PPSh-së e më pas në vitin 1974 u shpall Armik i Popullit (konsideruar një puçist). Deputet, i arsimuar me dy akademi sovjetike ushtarake, shef i shtatmadhorisë së Forcave të Armatosura të R.P. së Shqipërisë mbi 10 vjet. Pushkatuar më 1975.

Lindi në Lubonjë të Korçës, i biri i Taullait dhe Hysnijes.[1]

Me aktakuzën me datë 15 tetor 1975, në bashkëlidhje me dënimin me vdekje dhe konfiskimin e pasurisë, iu hoqën titujt e nderit dhe dekoratat.[1]

  1. ^ a b Boriçi, Kujtim (8 prill 2013). "Aranit Çela: Në emër të popullit, Beqir Balluku, Petrit Dume e Hito Çako të pushkatohen". Dita (155): 18–19. Arkivuar nga origjinali më 15 janar 2020. Marrë më 20 mars 2018.