Pikë përqindje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Termi Pikëpërqind është një mjet gjuhësor për identifikimin e një diference absolute midis dy terma relative, në përqind. Pikë përqindja është më shpesh e përdorur në lidhje me statistikat, për shembull, për krahasimin e rezultateve të zgjedhjeve apo të dhënave ekonomike.

Emërtimi mund të jetë i dobishëm, për një krahasim absolut të dy simboleve relative të përqindjeve. Sidoqoftë, ne rekomandojmë DIN 5477, për të shmangur paqartësitë dhe keqkuptimet. Në vend të kësaj, duhet të bëjnë dallimin përmes Tekstit apo formula simbol dhe ndryshimin e kushteve të relative ndryshim.

Në veçanti, në kontabilitetin financiar edhe termi pikabazë përdoret. Kjo do të thotë të qindtën pjesë e një për qind dhe është me e pb në formë e shkurtuar, kurse Per-dhjetë mijë shenjë ‱ në actuarial konteksti do të përdoren.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembull 1
Supozoni që norma e interesit për depozitat e kursimeve është 4 % deri 5% rritje. Është thënë se është rritur për një për qind. Përndryshe, ajo është e thënë, ai do të rritet me 25% (në bazë të mëparshme të normës së interesit).

Të gabuar e të shprehurit do të jetë në këtë rast, norma e interesit u rrit me 1%. Saktë mashtrimi në normën e interesit është llogaritur vetëm atëherë 4,04 %. Të jetë e mundur deklaratën se absolute të interesit shuma (nuk normë përqindje) është rritur për 1% të Depozitës.
Shembull 2 
Një Parti Politike në zgjedhjet e para ka fituar 1% e votimeve,
në zgjedhjet e dyta ajo fiton 2% e votimeve.
Folgende Aussagen können gemacht werden:
  • Partia rrit votimet e sajë në 100 %.

    Kjo është një i afërm masë për krahasim të afërm të votojnë të ndarë në zgjedhjet e para dhe të afërm të votojnë të ndarë në zgjedhjet e dyta. Specifikimi i referohet relative përqindja e votave në zgjedhjet e para. Në krahasim me zgjedhja e parë e të afërm të votojnë të ndarë është dyfishuar në pjesën e dytë të zgjedhjeve.
  • Partia rritur e tij të votojnë të ndarë nga një pikë përqindje.

    Kjo është një vlerë absolute tregues i rritjes relative të votojnë të ndarë në zgjedhjet e dyta, bazuar në relative përqindja e votave në zgjedhjet e para. Fjala absolute nuk duhet të përdoret me kujdes, pasi që absolute të numrit të votave.

Llogaritja matematikore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne i konsiderojmë dy njësitë e një numri. Pjesae parë është 2%, pjesa tjetër është 3%. Matematikisht, është ndryshimi midis 2% dhe 3% , me një dallim prej 1% ose një faktor prej 1.5 (bazuar në numrin e parë).

Dallimi është llogaritur nga zbritja:

Diferenca midis 3 % dhe 2 % është 1 %. E kuoicienti llogaritet duke pjesëtuar të dy Numrat. Për të shmangur numrat dhjetor, Quotient shpesh në përqindje:

3%, janë pra 150% nga 2%. Për të punuar me të tilla shifra të mëdha, është e quajtur në vend të quoicienti është shpesh ndryshimi relativ. Kjo është kuoicienti minus 100%, ose diferenca relative fillestare, vlera:

3% është një rritje relative prej 50% në krahasim me 2%.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Relative Risikoreduktion
  • Kartoffelparadoxon

Lidhjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Per sqarime me te detajuara kliko ketu!