Jump to content

Piramidat mezoamerikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
El Castillo, Chichen Itza.

Piramidat mezoamerikane përbëjnë një pjesë të spikatur të arkitekturës së lashtë mezoamerikane. Edhe pse të ngjashme në një farë mënyre me piramidat egjiptiane, këto struktura të Botës së Re kanë maja të sheshta (shumë me tempuj në majë) dhe shkallë që ngjiten në faqet e tyre. Piramida më e madhe në botë për nga vëllimi është Piramida e Madhe e Cholula, në shtetin lindor qendror meksikan të Puebla. Ndërtuesit e disa piramidave klasike mezoamerikane i kanë zbukuruar ato me bollëk me histori për Binjakët Heronj, gjarprin me pendë Quetzalcoatl, mite të krijimit mezoamerikan, sakrifica ritualiste, etj., të shkruara në formën e shkrimit Maya në ngritjet e shkallëve të piramidave, në muret dhe skulpturat që gjenden brenda.

Piramida Santa Cecilia Acatitlan.