Jump to content

Pliska

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pliska është fshatë në Bullgari, 24 km në veri-lindje vendit Shume, 3 km larg gërmadhës së kryeqytetit të sundimit të parë bullgarë. Është ngritur si ndërtesë banimi në fillim të shekullit IX dhe i është lëshuar më 893 Presllavit. Gjatë shekullit X u shkatërruar disa herë dhe nga shekulli XIV nuk është ngritur më. Gjurmimet arkeologjike të filluara më 1899 kanë shpaluar një qendër qyteti të shekullit VIII/IX, të rrethuar nga një mur dheu dhe varrezat. Nga dheu janë zbuluar një pallat i madh dy kat, salla e kishës, pallate të vogla, disa shtëpi banimi si dhe në rrethin është zbuluar manastiri, kisha (bazilikë e madhe), kuliba, punishte dhe kazerma.