Jump to content

Plumbi i gomës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Plumb gome)
"Plumb gome i rrumbullakët, Anti-Riot, 37mm i Ushtrisë Britanike, i përdorur në Irlandën e Veriut nga 1970-1975.

Një Plumb Gome është një lloj projektil batoni. Pavarësisht nga emri, plumbat e gomës zakonisht kanë ose një bërthamë metalike me një shtresë gome, ose janë një përzierje homogjene me gomën që është një përbërës pakicë. Edhe pse ato konsiderohen si një alternativë më pak vdekjeprurëse ndaj predhave metalike, plumbat e gomës mund të shkaktojnë ende lëndime fatale, si dhe lëndime të tjera serioze si verbëria dhe paaftësia e përhershme.

Ashtu si predha të tjera të ngjashme të bëra nga plastika, dylli dhe druri, plumbat e gomës mund të përdoren për praktikë me rreze të shkurtër dhe kontrollin e kafshëve, por përdoren më së shpeshti në kontrollin e trazirave dhe për të shpërndarë protestat.

Plumbat e gomës u shpikën nga Ministria Britanike e Mbrojtjes për qëllime të kontrollit të trazirave në Irlandën e Veriut gjatë trazirave dhe u përdorën për herë të parë atje në 1970.

Predhat e gomës janë zëvendësuar kryesisht nga materiale të tjera, pasi goma tenton të kërcejë në mënyrë të pakontrolluar.