Jump to content

Poni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Poni i Malësisë, që demonstron karakteristikat e kalit të kockave të forta, jelja dhe bisht të trashë, një kokë të vogël dhe madhësi të vogël të përgjithshme

Poni është një kalë i vogël ( Equus ferus caballus ). Në varësi të kontekstit, poni është një kalë me një strukturë të vogël dhe temperament të veçantë. Krahasuar me një kalë më të madh, poni mund të ketë një shtresë, jele dhe një bisht më të trashë, me këmbë proporcionalisht më të shkurtra, kocka më të rënda, një qafë më të trashë dhe një kokë më të shkurtër e më të gjerë. Fjala poni rrjedh nga frëngjishtja poulenet, që do të thotë mëz, nje kali i ri dhe i papjekur. 

Kuajt e vegjël dhe ponit përdoreshin tradicionalisht për kalërim dhe për të transportuar ngarkesa . Gjatë Revolucionit Industrial, veçanërisht në Britaninë e Madhe, shumë u përdorën për të transportuar ngarkesa qymyri në miniera. Në epokën moderne ato mund të mbahen si kasolle për fëmijë, për vozitje rekreative ose konkurruese, për arsye kulturore dhe konservim.

Poni ngjyrë kafe

Ponit në përgjithësi konsiderohen inteligjente dhe miqësore. Ata ndonjëherë përshkruhen edhe si kokëfortë ose dinakë. Ponit e trajnuar siç duhet përdoren për fëmijët që mësojnë të kalerojne. Ponit më të mëdhenj shërbejnë për të rriturit, pasi ponit janë zakonisht të fortë për madhësinë e tyre. Në përdorim modern, disa organizata e përcaktojnë ponin si një kalë i pjekur nën një lartësi të caktuar; ata mund të ndryshojë nga rreth 142 cm (14.0 h në gati 150 cm (14.3 h)  Disa raca e klasifikojnë atë si kalë ose kalë i vogël bazuar në prejardhjen dhe fenotipin, pavarësisht nga lartësia e saj.  Një kalë me madhësi të plotë ndonjëherë mund të quhet poni si term i dashurisë .

Pon i vogël. Ponit janë më të vegjël se mëzat standardë të kalit, por të dy kanë këmbë të gjata dhe trupa të vegjël.

Në bazë të formës e konkurrencës, poni përkufizohet si një kalë me madhësi me të vogël se 14.2 duar. Kuajt standardë janë 14.2 ose më të gjatë. Federata Ndërkombëtare për Sportet e Kuajve përcakton pikën zyrtare të rritjes në 148 centimetres (58.3 in; 14.2 hands) pa këpucë dhe149 centimetres (58.66 in; 14.2+12 hands) me këpucë, megjithëse lejon një diferencë për matjen e konkurrencës deri në 150 centimetres (59.1 in; 14.3 hands) pa këpucë, ose151 centimetres (59.45 in; 14.3+12 hands) me këpucë. Sidoqoftë, termi "kalë i vogël" mund të përdoret në përgjithësi (ose me dashuri) për çdo kalë të vogël, pavarësisht nga madhësia ose raca e tij aktuale. Për më tepër, disa raca kuajsh mund të kenë individë që piqen nën atë lartësi, por ende quhen "kuaj" dhe lejohen të konkurrojnë si kuaj. Në Australi, kuajt me madhësi 14 deri në 15 duar (142 deri 152 cm) njihen si " galloway " dhe ponit në Australi janë nën 14 duar (56 inç, 142 cm) . [1]

  • Pony Express, dërgimi i postës nga korrierët e hipur në kalë
  • Lista e racave të kuajve, përfshin racat e kalërave
  • Klubi Poni
  • Ushqimi i kuajve, për informacion mbi nevojat e veçanta të ushqimit të ponies
  • Portier i lehtë
  • Kujdesi për kalin, kujdesi për një kalë
  • Norman Thelwell, artisti i ndjerë britanik i njohur për karikaturat e tij të ponies dhe kalorësit e tyre
  1. ^ Owlet, Lorna and Phlip Mathews, Ponies in Australia, Milsons Point: 1979