Jump to content

Potenciali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Potenciali në përgjithësi i referohet një aftësie të parealizuar aktualisht. Termi përdoret në një larmi fushash, nga fizika te shkencat shoqërore për të treguar gjërat që janë në gjendje të ndryshojnë në mënyra që variojnë nga çlirimi i thjeshtë i energjisë nga objektet deri te realizimi i aftësive te njerëzit. Filozofi Aristoteli e inkorporoi këtë koncept në teorinë e tij të potencialit dhe aktualitetit,[1] një palë parimesh të lidhura ngushtë të cilat ai i përdori për të analizuar lëvizjen, kauzalitetin, etikën dhe fiziologjinë në Fizikën, Metafizikën, Etikën Nikomake dhe De Anima, që ka të bëjë me psikikën njerëzore.[2] Ajo që është potenciale teorikisht mund të bëhet aktuale duke ndërmarrë veprimet e duhura; për shembull, një gur në buzë të një shkëmbi ka potencial të bjerë që mund të realizohet duke e shtyrë atë mbi buzë. Disa gjuhë kanë një humor të mundshëm, një ndërtim gramatikor që tregon se diçka është potenciale. Këto përfshijnë finlandisht,[3] japonisht[4] dhe sanskritisht.[5]

Në fizikë, një potencial mund t'i referohet potencialit skalar ose potencialit vektorial. Në secilin rast, është një fushë e përcaktuar në hapësirë, nga e cila mund të rrjedhin shumë veti të rëndësishme fizike. Shembujt kryesorë janë potenciali gravitacional dhe potenciali elektrik, nga të cilat mund të merret lëvizja e trupave gravitacionalë ose të ngarkuar elektrike. Forca specifike kanë potenciale të lidhura, duke përfshirë potencialin Kulomb, potencialin van der Waals, potencialin Lennard-Jones dhe potencialin Yukawa. Në elektrokimi ekzistojnë potenciali Galvani, potenciali Volta, potenciali i elektrodës dhe potenciali standard i elektrodës. Në termodinamikë, termi potencial shpesh i referohet potencialit termodinamik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ dynamis–energeia, translated into Latin as potentia–actualitas (earlier also possibilitas–efficacia). Giorgio Agamben, Opus Dei: An Archaeology of Duty (2013), p. 46.
  2. ^ Sachs, Joe (2005), "Aristotle: Motion and its Place in Nature", Internet Encyclopedia of Philosophy {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Sachs (2005)
  3. ^ Clemens Niemi, A Finnish Grammar (1917), p. 27.
  4. ^ Tatui Baba, An Elementary Grammar of the Japanese Language (1888), p. 18.
  5. ^ Ratnakar Narale, Sanskrit for English Speaking People (2004), p. 332.