Prerësja disk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Prerësja disk.

Një prerëse disk, është një mjet energjetik me dorë që përdoret për bluarje (prerje gërryese) dhe lustrim. Megjithëse u zhvilluan fillimisht si vegla për disqe të ngurtë gërryes, disponueshmëria e një burimi energjie të këmbyeshme ka inkurajuar përdorimin e tyre me një shumëllojshmëri të gjerë prerësesh dhe bashkëngjitëse.

Grilat këndore mund të mundësohen nga një motor elektrik ose ajri i kompresuar. Motori drejton një kokë me ingranazh në një kënd të drejtë, mbi të cilin është montuar një disk gërryes ose një disk prerës më i hollë, secili prej të cilëve mund të zëvendësohet kur përdoret. Mullisit këndorë zakonisht kanë një mbrojtëse të rregullueshme dhe një dorezë anësore për funksionimin me dy duar. Disa bluarje këndore, në varësi të diapazonit të shpejtësisë së tyre, mund të përdoren si lëmues, duke përdorur një disk lëmues me një jastëk ose disk mbështetës. Sistemi mbështetës zakonisht është bërë prej plastike të fortë, rrëshirë fenolike ose gome me fortësi mesatare, në varësi të sasisë së fleksibilitetit të dëshiruar.

Grilat këndorë janë pajisje standarde në dyqanet e fabrikimit të metaleve dhe në kantieret e ndërtimit. Ato janë gjithashtu të zakonshme në dyqanet e makinerive, së bashku me mulli dhe bluarje stolash.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]