Problemet e Mileniumit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Problemet e Milieniumit janë shtatë probleme të matematikës, të cituara nga Clay Mathematics Institute në vitin 2000. Deri në qershor 2013, gjashtë prej problemeve mbeten të pazgjidhur. Zgjidhja e saktë e çdonjërit prej këtyre problemave vlerësohet me një çmim prej US $1,000,000 (i quajtur edhe Çmimi i Mileniumit) i dhëne nga instituti. Hipoteza e Poincaré u zgjidh nga Grigori Perelman, por ai e refuzoi çmimin në vitin 2010.

Lista e problemeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipoteza e Riemannit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipoteza e Riemannit thotë se të gjitha zerot jo triviale të vazhdimit analitik të funksionit zeta të Riemannit, pjesën reale e kanë të barabartë me 1/2. Vërtetimi apo mohimi i kësaj hipoteze mund të ketë implikacione të vlefshme në teorinë e numrave, veçanërisht në lidhje me shpërndarjen e numrave të thjeshtë. Këtë problem e formuloi Hilberti dhe në listën e problemeve të tij e mbante numrin rendor tetë. Edhe sot pas më shumë se një shekulli është një problem i hapur.

Formulimi zyrtar i problemit është dhënë nga Enrico Bombieri.

Hipoteza Poincaré[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Problem i hapur P=NP[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Teoria e kompleksitetit

Hipoteza (Konjuktura) e Hodge[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipoteza (Konjuktura) e Birch dhe Swinnerton-Dyer[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekuacionet e Navier-Stokes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kanë zbatim në mekanikën e fluideve dhe në aerodinamikë të zgjidhura pjesërisht

Ekuacionet e Yang-Mills[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]