Prodhimi në masë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një linjë moderne e montimit të automobilave.

Prodhimi masiv, i njohur gjithashtu si prodhim rrjedhës ose prodhim i vazhdueshëm, është prodhimi i sasive të konsiderueshme të produkteve të standardizuara në një rrjedhë konstante, duke përfshirë dhe veçanërisht në linjat e montimit. Së bashku me prodhimin e vendeve të punës dhe prodhimin në grup, është 1/3 metodat kryesore të prodhimit.[1]

Termi prodhim masiv u popullarizua nga një artikull i vitit 1926 në suplementin Encyclopædia Britannica që u shkrua bazuar në korrespondencën me Ford Motor Company. New York Times përdori termin në titullin e një artikulli që u shfaq përpara publikimit të artikullit të Britannica.

Konceptet e prodhimit masiv zbatohen për lloje të ndryshme produktesh: nga lëngjet dhe grimcat e trajtuara me shumicë (ushqimi, karburanti, kimikatet dhe mineralet e minuara), deri te pjesët dhe montimet e pjesëve (pajisjet shtëpiake dhe automobilat).

Disa teknika të prodhimit masiv, të tilla si madhësitë e standardizuara dhe linjat e prodhimit, i paraprijnë Revolucionit Industrial me shumë shekuj; megjithatë, në mesin e shekullit të 19-të, prodhimi masiv modern ishte i mundur deri në prezantimin e mjeteve dhe teknikave të makinerive për prodhimin e pjesëve të këmbyeshme.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Production Methods Arkivuar 14 korrik 2017 tek Wayback Machine, BBC GCSE Bitesize, retrieved 26 October 2012.
  2. ^ Stampa:Hounshell1984