Psikologjia e këshillimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikologjia e këshillimit është një degë e psikologjisë që përfshin punën kërkimore dhe aplikative në një varg fushash të gjera interdisiplinare: procesi dhe rezultati i këshillimit; mbikëqyrja dhe trajnimi; zhvillimin e karrierës dhe këshillimin; si dhe parandalimin dhe shëndetin mendor. Disa tema unifikuese midis psikologëve këshillues përfshijnë fokusin në asetet dhe pikat e forta, ndërveprimet person-mjedis, zhvillimin arsimor dhe karrierën, ndërveprimet e shkurtra dhe fokusimin te personalitetet e paprekura. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Gelso, C.J. & Samstag, L.W. (2008). A tripartite model of the therapeutic relationship. In: Brown, S.D. & Lent, R.W. Handbook of Counseling Psychology (4th ed.) (pp. 267–283). NY: Wiley.
  • Gelso, C.J. and Hayes, J.A. (1998). The Psychotherapy Relationship: Theory, Research and Practice (pp. 22–46). New York: Wiley.
  • Menaker, E. (1991). Questioning the sacred cow of the transference. In: Curtis, R.C. & Stricker, G. How People Change: Inside and Outside Therapy (pp. 13–20). New York: Plenum Press. doi:10.1007/978-1-4899-0741-7_2
  • Schachter, J. (2002). Transference: Shibboleth Or Albatross? Hillsdale, NJ: Analytic Press.</ref><ref>Bacal, H. & Carlton, L. (2011). The Power of Specificity in Psychotherapy: When Therapy Works—And When It Doesn't (pp. 81, 101–105). Lanham, MD: Jason Aronson.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gelso, C.J., Williams, E.N. & Fretz, B. (2014). Counseling Psychology (3rd ed.). Washington, D.C.: American Psychological Association.