Jump to content

Psikologjia komparative

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikologjia komparative i referohet studimit shkencor të sjelljes dhe proceseve mendore të kafshëve, veçanërisht pasi këto lidhen me historinë filogjenetike, rëndësinë adaptive dhe zhvillimin e sjelljes. Kërkimet në këtë fushë trajtojnë shumë çështje të ndryshme, përdorin shumë metoda të ndryshme dhe eksplorojnë sjelljen e shumë specieve të ndryshme nga insektet tek primatët. [1] [2]

Psikologjia krahasuese nganjëherë supozohet të theksojë krahasimet midis specieve, duke përfshirë ato midis njerëzve dhe kafshëve. Megjithatë, disa studiues mendojnë se krahasimet e drejtpërdrejta nuk duhet të jenë fokusi i vetëm i psikologjisë krahasuese dhe se fokusi intensiv në një organizëm të vetëm për të kuptuar sjelljen e tij është po aq i dëshirueshëm; nëse jo më shumë. Donald Dewsbury rishikoi veprat e disa psikologëve dhe përkufizimet e tyre dhe arriti në përfundimin se objekti i psikologjisë krahasuese është të vendosë parimet e përgjithësisë duke u fokusuar si në shkakun e afërt ashtu edhe në atë përfundimtar . [3]

Përdorimi i një qasjeje krahasuese ndaj sjelljes lejon që dikush të vlerësojë sjelljen e synuar nga katër këndvështrime të ndryshme, plotësuese, të zhvilluara nga Niko Tinbergen. [4] Së pari, dikush mund të pyesë se sa e përhapur është sjellja midis specieve (dmth. sa e zakonshme është sjellja midis specieve shtazore? ). Së dyti, dikush mund të pyesë se si sjellja kontribuon në suksesin riprodhues gjatë gjithë jetës së individëve që demonstrojnë sjelljen (dmth. a rezulton sjellja në kafshët që prodhojnë më shumë pasardhës sesa kafshët që nuk shfaqin sjelljen)? Teoritë që trajtojnë shkaqet përfundimtare të sjelljes bazohen në përgjigjet e këtyre dy pyetjeve.

Së treti, çfarë mekanizmash përfshihen në sjellje (dmth. cilët komponentë fiziologjikë, të sjelljes dhe mjedisore janë të nevojshëm dhe të mjaftueshëm për gjenerimin e sjelljes)? Së katërti, një studiues mund të pyesë për zhvillimin e sjelljes brenda një individi (dmth. çfarë përvojash maturimi, mësimore, sociale duhet t'i nënshtrohet një individ për të demonstruar një sjellje)? Teoritë që trajtojnë shkaqet e përafërta të sjelljes bazohen në përgjigjet e këtyre dy pyetjeve. Për më shumë detaje, shihni katër pyetjet e Tinbergen.

 • Sjellja individuale
  • Përshkrime të përgjithshme
  • Orientimi (ndërveprimi me mjedisin)
  • Lëvizja
  • Sjellje gëlltitëse
  • Ruajtja
  • Ndërtesa e folesë
  • Eksplorimi
  • Luaj
  • Palëvizshmëri tonik (duke luajtur të vdekur)
  • Sjellje të tjera të ndryshme ( përkujdesje personale , letargji , etj.)
 • Sjellja riprodhuese
  • Përshkrime të përgjithshme
  • Psikologjia e zhvillimit
  • Kontrolli ( sistemi nervor dhe sistemi endokrin )
  • Shtypja
  • Evolucioni i karakteristikave/sjelljeve seksuale
 • Sjellja sociale
  • Imitim
  • Gjenetika e sjelljes
  • Instinktet
  • Proceset ndijore-perceptuese
  • Korrelacionet nervore dhe endokrine të sjelljes
  • Motivimi
  • Evolucioni
  • të mësuarit
  • Krahasimet cilësore dhe funksionale
  • Vetëdija dhe mendja
 • Haque, Amber (2004), "Psychology from Islamic Perspective: Contributions of Early Muslim Scholars and Challenges to Contemporary Muslim Psychologists", Journal of Religion and Health (në anglisht), 43 (4): 357–77, doi:10.1007/s10943-004-4302-z, S2CID 38740431
 • Johnson-Pynn, J.; Fragaszy, D.M.; Cummins-Sebree, S. (2003). "Common territories in comparative and developmental psychology: The quest for shared means and meaning in behavioral investigations" (PDF). International Journal of Comparative Psychology (në anglisht). 16: 1–27. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2007-12-18. Marrë më 2007-05-16.
 • Plott, C. (2000), Global History of Philosophy: The Period of Scholasticism (në anglisht), Motilal Banarsidass, ISBN 81-208-0551-8
 • Tinbergen, N. (1963). "On aims and methods of ethology". Zeitschrift für Tierpsychologie (në anglisht). 20 (4): 410–33. doi:10.1111/j.1439-0310.1963.tb01161.x.
 1. ^ Dewsbury, D. (1978). Comparative Animal Behavior. McGraw-Hill Book Company. New York, NY.
 2. ^ Papini, M.R. (2003). Comparative Psychology. In Handbook of Research Methods in Experimental Psychology. Ed. Stephen F. Davis. Blackwell. Malden, MA.
 3. ^ Dewsbury, D. (1984). Comparative Psychology in the Twentieth Century. Hutchinson Ross Publishing Company. Stroudsburg, PA.
 4. ^ Tinbergen, N. (1963). "On aims and methods of ethology". Zeitschrift für Tierpsychologie (në anglisht). 20 (4): 410–33. doi:10.1111/j.1439-0310.1963.tb01161.x.