Psikologjia shoqërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikologjia sociale studion aspektet psikologjike të dukurive shoqërore si dhe aspektet shoqërore të dukurive psikike, veprimtarinë shoqërore të njeriut dhe bazën psikike të tij, veçoritë e verprimtarisë shoqërore të njeriut në grupe të caktuara dhe qëndrimet e tij.[1] Objekti i studimit në psikologjinë sociale janë:qëndrimet, ndikimi social, proceset grupore, kognicioni social, agresiviteti, dhe ndihma.


Qëndrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qëndrimet janë predizpozicione të mësuara të cilat na udhëheqin aktivisht drejt sjelljesh specifike. Qëndrimet kanë përbërës emocionalë, sjellorë dhe kognitivë. Ato formohen përmes kushtëzimit, mbi bazën e përvojave me prindërit, shkollat, bashkëmoshatarët dhe mjetet e informimit.

  • Formimi i qëndrimit
  • Matja e qëndrimit
  • Ndryshimi i qëndrimit
  • Mospërputhja kognitive
  • Paragjykimi është një qëndrim për të cilin psikologët socialë shfaqin interes të vecantë. Paragjykimi është një qëndrim i pabazuar, një mënyrë mendimi e ngurtëdhe zakonisht negative ndaj dikujt apo dickaje. Paragjykimet nuk i përshtaten me lehtësi informacionit ose përvojave të reja.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 Commons: Social psychology – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Pajazit Nushi: Fjalor i psikologjisë, Instituti Albanologjik i Prishtinës, Prishtinë, 1987, fq. 237 OCLC 959830434