Psikologjia sociale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Psikologjia sociale studion sesi sjellja e një individi ndikohet nga sjellja dhe mendimet e një individi tjetër. Objekti i studimit në psikologjinë sociale janë: Qëndrimet, ndikimi social, proceset grupale, kognicioni social, agresiviteti, dhe ndihma.


Qëndrimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Qëndrimet janë predizpozicione të mësuara të cilat na udhëheqin aktivisht drejt sjelljesh specifike. Qëndrimet kanë përbërës emocionalë, sjellorë dhe kognitivë. Ato formohen përmes kushtëzimit, mbi bazën e përvojave me prindërit, shkollat, bashkëmoshatarët dhe mjetet e informimit.

  • Formimi i qëndrimit
  • Matja e qëndrimit
  • Ndryshimi i qëndrimit
  • Mospërputhja kognitive
  • Paragjykimi është një qëndrim për të cilin psikologët socialë shfaqin interes të vecantë. Paragjykimi është një qëndrim i pabazuar, një mënyrë mendimi e ngurtëdhe zakonisht negative ndaj dikujt apo dickaje. Paragjykimet nuk i përshtaten me lehtësi informacionit ose përvojave të reja.


Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]