Jump to content

Psikotrope

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Psikotrope - medikamentet që ndikojnë në sistemin nervor qendror.

Drogat psikotrope janë ilaçe që ndikojnë në tuaj sistemin nervor qendror , duke ndryshuar mënyrën se si truri juaj përpunon informacione, të tilla si ndryshimi i disponimit tuaj, mendimet, perceptimet, emocionet dhe sjelljet. Shumica e barnave psikotrope janë të përshkruara nga terapisti juaj ose ofruesi i kujdesit shëndetësor për të trajtuar një sëmundje të diagnostikuar mendore, të tilla si çrregullimi bipolar ose çrregullimi i personalitetit kufitar .

Psikotropikë të tjerë, si marihuana ose kokaina , merren ilegalisht për qëllime rekreative.

Llojet e ndryshme të barnave psikotrope përfshijnë antipsikotikë, anti-depresorë, agjentë anti-obsesivë, agjentë antianksiozë, stabilizues të disponimit, stimulantë dhe agjentë anti-panikë. Ata punojnë në mënyra të ndryshme për të trajtuar simptomat dhe shkaqet e çrregullimeve të ndryshme.

Pse janë përshkruar drogat psikotrope[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një në tre pacientë aktualisht në psikoterapi merr një mjekim psikotrope. Medikamentet nuk duhet të përdoren nga të gjithë dhe duhet të përdoren vetëm në këshillimin me mjekun.

Për ata me çrregullime si çrregullimi i personalitetit kufitar , medikamentet e përshtatshme mund të jenë një mjet i dobishëm gjatë terapisë. Nëse keni probleme me trajtimin e detyrave të përditshme ose daljen nga shtrati, mjekimi mund të jetë edhe një nevojë për ju.

Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor gjeti se pacientët me depresion të cilët ishin të përshkruar si një droge psikotrope treguan më shumë shërim në dy muaj se pacientët e tjerë që shkuan pa trajtim treguan gjithë jetën e tyre.

Ata mund të jenë një mjet i rëndësishëm për t'ju ndihmuar të ndiheni më mirë.

Drogat psikotrope nuk kanë për qëllim të jenë një shtrëngim ose zgjidhje e menjëhershme; ata kanë për qëllim të jenë një ndihmës i terapisë së vazhdueshme. Nëse jeni duke luftuar me ndryshime të ndjeshme të humorit ose me episode të dhunshme, mund të jetë e vështirë të përqendroheni në terapi. Medikamentet psikotrope thjesht zhduken, kështu që mund të filloni të punoni në aftësitë tuaja të përballimit dhe të menaxhoni më mirë simptomat tuaja.

Cilat janë efektet anësore të drogave psikotrope[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drogat psikotrope mund të kenë efekte tërëndësishme anësore . Ndërsa ata mund të jenë të dobishëm, ata mbajnë rrezikun e bezdisjeve të vogla si marramendje, lodhje ose shtim në peshë. Efektet më të rënda anësore janë gjithashtu të mundshme, si p.sh. problemet kardiake, goditje, madje edhe vdekje. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të merren medikamente nën drejtimin dhe vëzhgimin e një siguruesi të licencuar të kujdesit shëndetësor.

Para marrjes së një droge, sigurohuni që të merrni me terapistin tuaj ndonjë çështje të njohur mjekësore, siç janë kushtet e zemrës, diabeti ose presioni i lartë i gjakut. Ky informacion mund ta ndihmojë atë të zgjedhë një ilaç efektiv që nuk do të përkeqësojë këto kushte ekzistuese.

Çfarë duhet të di përpara se të merren këto barna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kur së pari filloni të merrni droga psikotrope, mund të prisni që ajo të funksionojë në çast dhe mund të merrni frustruar kur nuk shihni ndonjë ndryshim. Disa ilaçe marrin disa javë për të filluar të punojnë në mënyrë efektive, prandaj jini të durueshëm dhe mbani terapistin tuaj të përditësuar se si ndiheni. Meqenëse çdo person është i ndryshëm dhe mund t'i përgjigjet medikamenteve ndryshe, shumë njerëz duhet të provojnë disa ilaçe të ndryshme para se të gjejnë përshtatshmërinë e duhur.

Ndërsa droga psikotrope mund të ndihmojë rregullimin e emocioneve dhe humorit tuaj, ajo mund të ndikojë negativisht edhe në emocionettuaja.

Disa njerëz raportojnë se kanë vështirësi të qajnë kur janë vërtet të trishtuar ose të qeshur kur janë të lumtur. Të tjerë raportojnë një humbje të interesit seksual dhe ulin interesin për hobi të preferuar. Nëse ilaçi ju bën të ndiheni jo vetëm si veten, ndani këtë informacion me mjekun tuaj në mënyrë që ajo të ndihmojë në identifikimin e një alternative të përshtatshme.