Jump to content

Ilaçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ilaç)
Një shishe me lëng me ngjyrë të etiketuar si një ilaç dashurie

Medikamenti apo ilaçi farmaceutik është një ilaç që përdoret për të diagnostikuar, kuruar, trajtuar ose parandaluar sëmundje. Terapia e barnave është një pjesë e rëndësishme e fushës mjekësore dhe mbështetet në shkencën e farmakologjisë për avancim të vazhdueshëm dhe në farmaci për menaxhimin e duhur.

Drogat klasifikohen në shumë mënyra. Një nga ndarjet kryesore është sipas nivelit të kontrollit, i cili dallon barnat me recetë (ato që një farmacist i jep vetëm me urdhër të mjekut, asistentit të mjekut ose infermierit të kualifikuar) nga barnat pa recetë (ato që konsumatorët mund ti porosisin për vete). Një dallim tjetër kyç është midis barnave tradicionale me molekula të vogla, që rrjedhin zakonisht nga sinteza kimike, dhe biofarmaceutikëve, të cilat përfshijnë proteinat rikombinante, vaksinat, produktet e gjakut të përdorura në mënyrë terapeutike (si IVIG), terapinë gjenetike, antitrupat monoklonale dhe terapinë qelizore (për shembull, qelizat burimore terapitë). Mënyra të tjera për të klasifikuar barnat janë sipas mënyrës së veprimit, rrugës së administrimit, sistemit biologjik të prekur ose efekteve terapeutike. Një sistem klasifikimi i përpunuar dhe i përdorur gjerësisht është Sistemi i Klasifikimit Kimik Terapeutik Anatomik. Organizata Botërore e Shëndetësisë mban një listë të barnave thelbësore.

Zbulimi i barnave dhe zhvillimi i barnave janë përpjekje komplekse dhe të shtrenjta të ndërmarra nga kompanitë farmaceutike, shkencëtarët akademikë dhe qeveritë. Si rezultat i kësaj rruge komplekse nga zbulimi tek komercializimi, partneriteti është bërë një praktikë standarde për avancimin e kandidatëve për barna përmes tubacioneve të zhvillimit. Qeveritë në përgjithësi rregullojnë se cilat barna mund të tregtohen, si tregtohen barnat dhe në disa juridiksione, çmimin e barnave.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Medication", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-20