Farmacia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Farmaci (Barnatore), Tacuinum sanitatis casanatensis (shek. XIV)

Farmacia është shkenca dhe teknika e përgatitjes, shpërndarjes dhe rishikimit të barnave si dhe ofrimit të shërbimeve shtesë klinike. Ajo ëhtë një profesion shëndetësor që lidh shkencat shëndetësore me shkencat farmaceutike e cila synon të sigurojë përdorimin e sigurt, efektiv dhe të volitshëm të barnave. Praktika profesionale aktualisht po bëhet më e orientuar klinikisht pasi shumica e ilaçeve prodhohen nga industritë farmaceutike. Bazuar në përcaktimin, farmacia klasifikohet si një farmaci komunitare ose institucionale. Sigurimi i kujdesit të drejtpërdrejtë të pacientëve në komunitetin e farmacive institucionale konsiderohet farmaci klinike. [1]

Shtrirja e praktikës së farmacisë përfshin role më tradicionale siç janë kombinimi dhe shpërndarja e ilaçeve, por që gjithashtu përfshin edhe shërbime më moderne në lidhje me kujdesin shëndetësor, përfshirë shërbimet klinike, rishikimin e ilaçeve për sigurinë dhe efikasitetin dhe sigurimin e informacionit për ilaçet . Prandaj, farmacistët janë ekspertë të terapisë së ilaçeve dhe janë profesionistët kryesorë të shëndetit që optimizojnë përdorimin e ilaçeve për përfitimin e pacientëve.

Një institucion në të cilin praktikohet farmacia (në kuptimin e parë), në Shqipëri quhet farmaci (ky term është më i zakonshëm edhe në Shtetet e Bashkuara) ose një kimist (i cili është më i zakonshëm në Britaninë e Madhe), ndërsa në Republikën e Kosovës dhe Maqedoninë Veriore quhet barnatore. Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, farmacitë zakonisht shesin ilaçe, por mund të shesin edhe sende të ndryshme si kozmetikë, pajisje zyre, lodra, produkte dhe revista për kujdesin e flokëve dhe herë pas here pije freskuese dhe sende ushqimore.

Në hulumtimin e saj për përbërës bimorë dhe kimikë, puna e farmacisë mund të konsiderohet si pararendëse e shkencave moderne të kimisë dhe farmakologjisë, qysh përpara formulimit të metodës shkencore.[2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Watkins, Elizabeth Siegel (2009). "From History of Pharmacy to Pharmaceutical History". Pharmacy in History (në anglisht). 51 (1): 3–13.
  • (japonisht) Asai, T. (1985). Nyokan Tūkai. Tokyo: Kōdan-Sha.
  • Stampa:Fr Titsingh, Isaac, ed. (1834). [Siyun-sai Rin-siyo/Hayashi Gahō, 1652], Nipon o daï itsi ran; ou, Annales des empereurs du Japon. Paris: Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland....Click link for digitized, full-text copy of this book (in French)
  • Pharmacy Consulting Services | McKesson

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Clinical Pharmacy Education, Practice and Research (në anglisht). nëntor 2018. ISBN 9780128142769.
  2. ^ Reference, Genetics Home. "What is pharmacogenomics?". Genetics Home Reference (në anglisht). Marrë më 2019-11-20.
  3. ^ World Health Organization. World Health Statistics 2011 – Table 6: Health workforce, infrastructure, and essential medicines. Geneva, 2011. Accessed 21 July 2011.