Farmakologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Farmakologjia (nga greq. φάρμακον - substancë shëruese dhe λόγος - shkencë) është dega e mjekësisë (shkenca) që merret me studimin e mënyrës se si substancat kimike ndërveprojnë me organizmat e gjallë.

Kjo shkencë ka dë nëndegë kryesore që janë:

  • Farmakokinetika
  • Farmakodinamika

Degë të tjera të farmakologjisë janë:

  • Farmakologjia e përgjithshme
  • Farmakologjia eksperimentale
  • Farmakologjia klinike
  • Toksikologjia

Konsiderohet se kjo shkencë u zbulua nga mjekët arab në Bagdad gjatë të ashtuquajturës kohë të artë të Islamit.