Ilaçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Një shishe me lëng me ngjyrë të etiketuar si një ilaç dashurie

Ilaçi është një lëng "që përmban ilaç, helm ose diçka që supozohet të ketë fuqi magjike". Përgjatë historisë ka pasur disa lloje ilaçesh për një sërë qëllimesh. Arsyet për marrjen e ilaçeve ndryshonin nga shërimi i një sëmundjeje, sigurimi i pavdekësisë deri te përpjekja për të nxitur dashuri. Këto ilaçe, megjithëse shpesh ishin joefektive ose helmuese, herë pas here patën njëfarë suksesi mjekësor në varësi të asaj që ata kërkuan të rregullonin dhe llojit dhe sasisë së përbërësve të përdorur.Disa përbërës të njohur të përdorur në ilaçet gjatë historisë përfshijnë mizën spanjolle, bimët e natës, kanabisin dhe opiumin.