Jump to content

Barnatoria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Barnatore (Farmaci), Tacuinum sanitatis casanatensis (shek. XIV)
Barnatore bashkëkohore në Kosovë

Barnatoria ose Farmacia është shkenca dhe teknika e përgatitjes, shpërndarjes dhe rishikimit të barnave si dhe ofrimit të shërbimeve shtesë klinike. Ajo ëhtë një profesion shëndetësor që lidh shkencat shëndetësore me shkencat farmaceutike e cila synon të sigurojë përdorimin e sigurt, efektiv dhe të volitshëm të barnave. Praktika profesionale aktualisht po bëhet më e orientuar klinikisht pasi shumica e ilaçeve prodhohen nga industritë farmaceutike. Bazuar në përcaktimin, barnatorja klasifikohet si një barnatore komunitare ose institucionale. Sigurimi i kujdesit të drejtpërdrejtë të pacientëve në komunitetin e barnatoreve institucionale konsiderohet barnatore klinike. [1]

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtrirja e praktikës së farmacisë përfshin role më tradicionale siç janë kombinimi dhe shpërndarja e barnave, por që gjithashtu përfshin edhe shërbime më moderne në lidhje me kujdesin shëndetësor, përfshirë shërbimet klinike, rishikimin e barnave për sigurinë dhe prodhimtarinë dhe sigurimin e të dhënave për barnat. Prandaj, farmacistët janë ekspertë të terapisë së ilaçeve dhe janë profesionistët kryesorë të shëndetit që optimizojnë përdorimin e ilaçeve për përfitimin e pacientëve.

Një institucion në të cilin praktikohet barnatorja (në kuptimin e parë), në Shqipëri quhet farmaci (ky term është më i zakonshëm edhe në Shtetet e Bashkuara) ose barnatore ose një kimist (i cili është më i zakonshëm në Britaninë e Madhe), ndërsa në Republikën e Kosovës dhe Maqedoninë Veriore quhet barnatore. Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, barnatoret zakonisht shesin barna, por mund të shesin edhe sende të ndryshme si kozmetikë, pajisje zyre, lodra, produkte dhe revista për kujdesin e flokëve dhe herë pas here pije freskuese dhe sende ushqimore.

Në hulumtimin e saj për përbërës bimorë dhe kimikë, puna e farmacisë mund të konsiderohet si pararendëse e shkencave moderne të kimisë dhe farmakologjisë, qysh përpara formulimit të metodës shkencore.[2] [3]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Nick Barber, Alan Willson: Clinical pharmacy Elsevier Health Sciences, 2006.12.21
 • K. N. Hansen, G. Parthasarathi: Text Book Of Clinical Pharmacy Orient Blackswan, 2004.01.01.
 • A. V. Yadav: Hospital And Clinical Pharmacy Pragati Books Pvt. Ltd., 2008.08.07
 • Remington, Gerbino: The Science and Practice of Pharmacy 21.st edition Lippincott, Williams and Wilkins, 2005
 • DiPiro: Encyclopedia of Clinical Pharmacy Taylor & Francis Group, 2003
 • Watkins, Elizabeth Siegel (2009). "From History of Pharmacy to Pharmaceutical History". Pharmacy in History (në anglisht). 51 (1): 3–13.
 • Asai, T. (1985). Nyokan Tūkai. Tokyo: Kōdan-Sha.
 • Titsingh, Isaac, ed. (1834). [Siyun-sai Rin-siyo/Hayashi Gahō, 1652], Nipon o daï itsi ran; ou, Annales des empereurs du Japon. Paris: Oriental Translation Fund of Great Britain and Ireland....Click link for digitized, full-text copy of this book (in French)
 • Pharmacy Consulting Services | McKesson

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Clinical Pharmacy Education, Practice and Research (në anglisht). nëntor 2018. ISBN 9780128142769.
 2. ^ Reference, Genetics Home. "What is pharmacogenomics?". Genetics Home Reference (në anglisht). Marrë më 2019-11-20.
 3. ^ World Health Organization. World Health Statistics 2011 – Table 6: Health workforce, infrastructure, and essential medicines. Geneva, 2011. Accessed 21 July 2011.