Pulsi i zemrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Pulsi i zemres)
Shko te: navigacion, kërko


Pulsi paraqet shprehjen e punës se zemrës në arteriet periferike që kane baze te forte dhe janë sipërfaqësore.

Palpohen në arteria radialis, arteria brachialis, arteria carotis comunis, arteria temporalis superficialis, arteria femoralis dhe arteria dorezalis pedis. Gjate palpimit ndjeken këto parametra siç janë frekuenca, ritmi, shpejtësia dhe fortësia. Frekuenca paraqet rrahjet e zemrës në minut. Në baze te frekuencës kemi ndarje te pulsit edhe atë ekuardik (normal l60-800), takikardi (i shpejtuar mbi 80), brachicardi (i ngadalësuar nen 60). Tek fëmijët pulsi ka vlera tjera i posalinduri 120-160 rrahjene min, 1 vjeçar 80-120 rrahje, 2 vjeçar 80-130 rrahje dhe pas 3 vjet 70-115 rrahje.

Ritmi-nëse intervali në mes dy pulsacioneve është i rregullt atëherë flasim për puls regullor ndërsa nëse intervalet nuk janë te njëjta atëherë behet fjale për puls irregullor ose aritmik.

Matja e pulsit behet në mënyre te relaksimit absolut te pacientit me se miri behet para se te çohet nga krevati, nëse pacienti bën matjen e pulsit brenda ditës atëherë duhet para matjes te pushoje rreth 15 min. Me se shpeshti matja e pulsit behet te arteria radialis sepse është me e përshtatshme për pulpim. Force [edit] Gjithashtu i njohur si compressibility e pulses. Kjo është një masë të përafërt të tensionit sistolik të gjakut.

Tensioni [edit] Ajo korrespondon me presion diastolic gjakut. Një impuls tension të ulët (Pulsus mollis), anija është e butë apo i pakapshëm në mes të rreh. Në pulsin e tensionit të lartë (Pulsus Duroos), anije të ndjehen të ngurtë madje edhe në mes rreh impuls.

Forma [edit] Një formë apo kontur i një impuls është vlerësimi palpatiory e arteriogram. A Shpejt Shpejt rritje dhe në rënie impuls (Pulsus celer) është parë në regurgitation aortës. Një ngadalë në rritje dhe në rënie impuls i ngadalshëm (Pulsus tardus) është parë në stenozë aortës.

Barazia [edit] Krahasimi pulses dhe vende të ndryshme jep informacion të vlefshëm klinike.

Një pulses mospërputhje apo pabarabartë midis arteries së majtë dhe të djathtë radiale është vërejtur në arterie anormal ose të pazakontë natyrisht, coarctation të aortës, aortitis, dissecting aneurysm, emboli periferike etj një impuls të pabarabartë në mes të Epërme dhe të Ulët gjymtyrë është parë të coarctation në aortë , aortitis, në bllok degëzim e aortës, autopsi të aortës, trauma iatrogjenik dhe pengimin arteriosclerotic.

Gjendja e murit arterial [edit] Një arterie normal nuk është i dukshëm pas rrafshim nga presioni dixhital. Një arterie radiale trashë Cili është i dukshëm 7.5-10 cm deri në parakrah është mendje e arteriosklerozës.

Radio-femurit vonesë [edit] Në coarctation të aortës, puls femurit mund të vonohet në mënyrë të konsiderueshme në krahasim me BE-në pulsin radiale (nëse nuk është bashkëjetojnë regurgitation aortës). Vonesa BE-ja gjithashtu mund të vërehet në stenozë aortës supravalvar.

Internetit [edit] Disa Modele impuls mund të jenë të një rëndësie klinikisht. Kjo perfshin:

alternans Pulsus, një shenjë ogurzezë mjekësore që tregon dështimin progresive sistolik të zemrës. Për majat e gishtave të trajnuar, pedagog vë në dukje një model të një impuls të fortë e ndjekur nga një impuls i dobët mbi dhe mbi përsëri. Ky impuls sinjalizon një përpjekje të sinjalizuar të zemrës për të mbajtur veten në sistollë. Pulsus bigeminus: tregon një palë të ecin kaq ngadalë brenda çdo rrahje zemre. dëgjim harmoni e zemrës mund të zbulojë një ritëm galop të rrahje zemre amtare. bisferiens Pulsus: një fizik të pazakontë gjetje shihet tipike në pacientët me sëmundje aortës valvulave. Nëse valvula aortic nuk hapur dhe të mbyllur Normalisht, gishtave të trajnuar do të respektojë dy pulses ndaj çdo rrahje zemre në vend të një. Pulsus tardus et parvus (anacrotic ose puls), një ngadalshme se normale rritja në pulsin táctil shkaktuar nga një valvul gjithnjë e më e ashpër aortës. Humbja e pajtueshmërisë në valvul aortës bën të progresivisht më e vështirë për të hapur, gjë që kërkon gjeneratën në rritje të presionit të gjakut në barkushe të majtë. paradoxus Pulsus, një gjendje në të cilën disa nuk mund të jetë heartbeats zbuluar në arterie radiale Gjatë fazës frymëzimin e frymëmarrjes. Ajo është shkaktuar nga një rënie të ekzagjeruar të tensionit të gjakut gjatë kësaj faze, dhe është diagnostike e një shumëllojshmëri të kushteve kardiake dhe të frymëmarrjes urgjence ndryshme. Takikardi, një pushimi normë Elevated zemrës. Në përgjithësi një elektrokardiogramë (EKG) është e nevojshme për të identifikuar llojin e takikardi. Ky përshkrim pulsatile i pulsin nënkupton fiziologji e brendshme të sistollë dhe diastole. Shkencërisht, sistollë dhe diastole janë forca që zgjerohet dhe të kontratës së pulmonare dhe qarkullime sistematike. Një impuls kolaps është një shenjë e qarkullimit hyperdynamic. Faqet e zakonshme dukshëm [edit]

gjymtyrë e sipërme [edit]

Front i ekstremitetin e sipërm të djathtë pulsi axillary: vendosur inferiorly e murit lateral e shpatullës impuls brachial: E vendosur në pjesën e brendshme të krahut pranë bërryl, e përdorur shpesh në vend të pulsin karotide në foshnjat (arterie brachial) pulsi radial: vendosur në lateral të dore (arteries radiale). Ajo mund të gjendet edhe në kutinë anatomike duhanit në BE. Ulnar impuls: E vendosur në median e dore (arterie ulnar). mjekësisë kineze është fokusuar në pulsin në gjymtyrët e sipërme për disa shekuj me radhë. Koncepti i diagnozës impuls është në thelb një traktat bazuar në prekje dhe vrojtimet e pulses radiale dhe ulnar në Volar dore lehtësisht të arritshme.

Lower gjymtyrë [edit] impuls femurit: E vendosur në kofshën e brendshme, në pikën e mesit të inguinale, në gjysmë të rrugës në mes të symphysis pubike dhe i mëparshëm shpinë superiore çapokor (arterie femurit). impuls Popliteal: Mbi gju në fossa popliteal, gjeti duke mbajtur në gjunjë prirje. Pacienti bends gju në rreth 124 °, dhe mjeku mban atë në të dy duart për të gjetur arterie popliteal në gropë prapa gju (arterie popliteal). Dorsalis pedis impuls: E vendosur në majë të këmbës, menjëherë anësore me zgjatues hallucis longus e (dorsalis pedis arterie). Tibialis posterior pulsi: vendosur në anën e mesit e këmbës, 2 cm inferior dhe 2 cm pasmë tek malleolus mesit (posterior tibial arteries). Është i dukshëm thjesht mbi Point Pimenta-së. Kokë dhe qafë [edit]

Arterie të qafës. impuls karotide: E vendosur në qafë (arteria karotide). Arteria karotide duhet të jetë Preket fëmija butë dhe, ndërsa pacienti është ulur ose shtrirë. Stim saj