Jump to content

Pusi i naftës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pumpjack, si ky që ndodhet në jug të Midland, është një pamje e zakonshme në Teksasin Perëndimor.

Një pus nafte është një vrimë shpimi në Tokë që është krijuar për të sjellë hidrokarburet e naftës së naftës në sipërfaqe. Zakonisht një pjesë e gazit natyror lirohet si gaz nafte shoqërues së bashku me naftën. Një pus që është projektuar për të prodhuar vetëm gaz mund të quhet pus gazi. Puset krijohen duke shpuar në një rezervë nafte ose gazi që montohet më pas me një pajisje nxjerrjeje, si p.sh. një pompë e cila lejon nxjerrjen nga rezerva. Krijimi i puseve mund të jetë një proces i shtrenjtë, që kushton të paktën qindra mijëra dollarë dhe kushton shumë më tepër në zona të vështira për t'u arritur, p.sh., kur krijohen platforma nafte në det të hapur. Procesi i shpimit modern për puset filloi fillimisht në shekullin e 19-të, por u bë më efikas me përparimet në platformat e shpimit të naftës gjatë shekullit të 20-të.

Puset shiten ose shkëmbehen shpesh midis kompanive të ndryshme të naftës dhe gazit si një aktiv – kryesisht sepse gjatë rënies së çmimit të naftës dhe gazit, një pus mund të jetë joproduktiv, por nëse çmimet rriten, edhe puset e prodhimit të ulët mund të jenë ekonomikisht të vlefshëm. Për më tepër, metoda të reja, të tilla si thyerja hidraulike (një proces i injektimit të gazit ose lëngut për të detyruar më shumë prodhimin e naftës ose gazit natyror) i kanë bërë disa puse të zbatueshme. Megjithatë, politika e pikut të naftës dhe klimës që rrethon lëndët djegëse fosile ka bërë që këto puse dhe teknika të kushtueshme të jenë të zbatueshme.

Megjithatë, numri i madh i kokave të puseve të neglizhuara ose të mirëmbajtura keq është një çështje e madhe mjedisore: ato mund të rrjedhin emetime metani ose emetime të tjera toksike në sistemet lokale të ajrit, ujit ose tokës. Kjo ndotje shpesh bëhet më e keqe kur puset braktisen ose mbeten jetimë – ku puset nuk janë më ekonomikisht të qëndrueshme dhe nuk mirëmbahen më nga një kompani. Një vlerësim i vitit 2020 nga Reuters sugjeroi se kishte të paktën 29 milionë puse të braktisura ndërkombëtarisht, duke krijuar një burim të rëndësishëm të emetimeve të gazeve serrë që shkaktojnë ndryshime klimatike.[1][2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Groom N (2020-06-17). "Special Report: Millions of abandoned oil wells are leaking methane, a climate menace". Reuters (në anglisht). Marrë më 2021-04-07.
  2. ^ Geller D (13 korrik 2020). "More Exposures from Abandoned Oil and Gas Wells Come Into Focus". Verisk (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 30 mars 2023. Marrë më 6 dhjetor 2023.