Jump to content

Qeni kangal

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Qeni kangal

Qeni turk Kangal është një racë e qenve roje vendas në qytetin Kangal në provincën e Sivas, Turqi. Ky është një qen i ngjashëm me mastiff me një pallto të fortë, të verdhë-kafe dhe një maskë të zezë në fytyrë.

Sipas standardeve të organizatave zyrtare amatore në Turqi, Federata e Kinologjisë së Turqisë (KIF) dhe Ankara Kangal Derneği (ANKADER), qentë mund të kenë shenja të bardha dhe mund të mos kenë maskë.

Megjithëse ato përshkruhen më shpesh si qen tufë, ato nuk janë, ata janë qen roje që ruajnë tufën nga ujqërit, çakallët dhe arinjtë. Cilësitë e tyre mbrojtëse, besnikëria dhe butësia me fëmijët dhe kafshët, kanë çuar në një rritje të popullaritetit si mbrojtës i familjes.

Historia e racës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri vjen nga qyteti Kangal, në provincën e Sivas, dhe ndoshta ka rrënjë të ngjashme me emrin turk të fisit Kanli. Origjina e emrit të vendit që i dha emrin qenit dhe qytetit ende nuk është e qartë. Ndoshta, fisi Kanly u largua nga Turkestani, dhe duke migruar në Anadoll, formoi fshatin Kangal, i cili ka mbijetuar deri më sot.

Kështu, qentë gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të vijnë nga Turkestani, dhe jo nga Turqia. Hipotezat se ato janë me origjinë babilonase ose abisinase nuk mbështeten nga gjenetistët.

Versioni që këta qen rrjedhin nga një palë qenësh indianë të marrë në Turqi nuk konsiderohet seriozisht.

Një gjë është e qartë se kjo është një racë e lashtë që u ka shërbyer njerëzve për një kohë shumë të gjatë. Thjesht intrigat njerëzore i ishin bashkangjitur historisë së saj, ku vende dhe popuj të ndryshëm arroguan për veten e tyre të drejtën për t'u quajtur atdheu i këtyre qenve.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë ndryshime delikate në standardin e racave të përdorura në vende të ndryshme. Në atdheun e qenve, në Turqi, standardi i Federatës Kinologjike të Turqisë përshkruan lartësinë e një qeni nga 65 në 78 cm, plus ose minus dy centimetra.

Në të njëjtën kohë, KIF nuk bën dallimin midis mashkullit dhe femrës. Megjithëse standardet e vendeve të tjera janë mjaft të përafruara me njëra-tjetrën, ato nuk janë të njëjta me standardin e KIF-it.