Jump to content

Qeveria e Bullgarisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ndërtesa e Këshillit të Ministrave në qendër të Sofjes.

Këshilli i Ministrave (Bullgarisht: Ministriski savet) është autoriteti kryesor i pushtetit ekzekutiv në Republikën e Bullgarisë. Ai përbëhet nga Kryeministri i Bullgarisë dhe të gjithë ministrat e specializuar.

Vështrim i përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasi përbërja e Këshillit të Ministrave vendoset nga qeveria e sapozgjedhur, deputetët që zgjidhen për ministra humbasin përkohësisht të drejtat e deputetit gjatë kohës që janë ministra. Këto të drejta rikthehen në rast se lirohen nga Këshilli i Ministrave ose kur qeveria bie nga pushteti. Kjo është në kontrast me atë se si trajtohen zëvendësministrat dhe zyrtarët e tjerë të qeverisë kur zgjidhen deputetë.

Ndonjëherë, me qëllim të ruajtjes së përfaqësimit politik të partive apo grupeve të ndryshme në Këshillin e Ministrave, mund të emërohen një ose më shumë ministra pa portofol (me mungesë ministrie).

Zyra e Këshillit të Ministrave është në qendër të Sofjes dhe është pjesë e ansamblit arkitektonik Largo.

Struktura e Kabinetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qeveria Denkov është kabineti i 102-të dhe aktual i Bullgarisë. Ai u miratua nga parlamenti më 6 qershor 2023 dhe është një koalicion i shumicës së GERB dhe PP-DB. Sipas marrëveshjes së koalicionit, është vendosur të jetë një qeveri me rotacion, ku Nikolai Denkov i PP-DB do të fillonte me kryeministër, me Mariya Gabriel të GERB-it që do të shërbente si zëvendëskryeministre dhe pas nëntë muajsh, të dy do të ndryshonin pozicionet.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]