Jump to content

Radiatori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Type 21 Convector Radiator
Një radiator konvektor panelesh, tipik i një sistemi standard ngrohje qendrore në MB.

Një radiator është një shkëmbyes nxehtësie që përdoret për të transferuar energjinë termike nga një medium në tjetrin me qëllim të ftohjes dhe ngrohjes. Shumica e radiatorëve janë ndërtuar për të funksionuar në vetura, ndërtesa dhe elektronikë.

Një radiator është gjithmonë një burim nxehtësie për mjedisin e tij, megjithëse ky mund të jetë ose për qëllimin e ngrohjes së një mjedisi, ose për ftohjen e lëngut ose ftohësit të furnizuar me të, si për ftohjen e motorit të automobilave dhe kullat e ftohjes së thatë HVAC. Pavarësisht nga emri, shumica e radiatorëve transferojnë pjesën më të madhe të nxehtësisë së tyre nëpërmjet konvekcionit në vend të rrezatimit termik.