Energjia termike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

termodinamikë, energji termike i referohet energjisë së brendshme të pranishme në një sistem që shkaktohet nga temperatura e tij [1] .Ajo krijohet nga ferkimi dhe sjell ndryshim te temperatures.Energjia termike eshte e barabarte me shumen e energjive kinetike dhe potenciale.Energjia termike eshte forme e energjise

Diferencimi nga nxehtësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nxehtësia është energjia termike e transferuar nëpër kufirin ndërmjet rajoneve të dy materieve [2][3]. Si një variabël e procesit, nxehtësia është një karakteristikë e një procesi, jo pronë e sistemit; ajo nuk është e përfshirë brenda kufijve të sistemit [2]. Në anën tjetër, energjia termike është një pronë e një sistemi, dhe ekziston në të dy anët e një kufiri.

Definimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Energjia termike është pjesë e energjisë termodinamike ose energjisë së brendshme të një sistemi që është përgjegjëse për temperaturën e sistemit [1][2].

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Thermal energy entry in Britannica Online
  2. ^ a b c Robert F. Speyer (2012). Thermal Analysis of Materials. Materials Engineering. Marcel Dekker, Inc. fq. 2. ISBN 0-8247-8963-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Thomas W. Leland, Jr., G. A. Mansoori (red.), Basic Principles of Classical and Statistical Thermodynamics (PDF) {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)