Jump to content

Rakuni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Rakun (lotor Prycon) është një gjitar i madhësisë mesatare që banon në Amerikën e Veriut. Është anëtar më i madh i familjes Procyonidae; i gjatë i 40 deri në 70 cm, dhe peshon midis 3,5 dhe 9 kg, dhe dietë e tij përbëhet prej rreth 40% jovertebrore, 33% të bimëve dhe 27% të kurrizorëve. Ajo ka lesh gri, e cila gati 90% potkrzno dendur që mbron atë nga të ftohtit. Ka dy karakteristika dalluese rakun duart jashtëzakonisht të aftë dhe "maskë" në fytyrë; kjo është një temë e shpeshtë në mitologjinë e disa fiseve indigjene të Amerikës së Veriut. Raccoons janë të njohur për inteligjencën e tyre, dhe hulumtimi ka treguar se detyrë mund të mësuar përmendësh deri në tre vjet.

Fillimisht, të habitateve rakun pyjet e moderuara dhe të përziera të Amerikës, por për shkak të habitatit të saj përshtatshmërisë së Veriut zgjeruar fushën e tyre të shpërndarjes në zonat malore, ligatinat bregdetare dhe zonat urbane, ku shumë njerëz e konsiderojnë atyre dëmtuesit. Për shkak të shpëton dhe futjen e mesit të shekullit të 20, raccoons sot banojnë në pjesën qendrore të Evropës, Kaukazi dhe Japonia.

Edhe pse ishte menduar më parë që të jetë kafshë vetmuar, tani ekziston dëshmi se raccoons tregojnë sjellje sociale specifike me gjininë. Çështja pjesa Femrat shpesh të lidhura, ndërsa meshkujt pa lidhje të jetojnë së bashku në grupe deri në katër kafshët në mënyrë që të ruajë pozicionin e saj ndaj meshkujve të tjerë gjatë sezonit mating. Madhësia e territorit varion nga tre hektarë në femrat në qytete deri në 50 km2 në meshkujt që banojnë preri. Pas një ngjizje prej rreth 65 ditësh në pranverën e qoshet e 2-5 cubs. Të rinjtë janë të arsimuar nënën deri dispersionit në vjeshtë vonë. Edhe pse raccoons në robëri mund të jetojë 20 vjet, jetëgjatësia mesatare e tyre të jetës në të egra është vetëm 1,8-3,1 vjet. Në shumë raste, gjuetia dhe tregtinë e dy shkaqeve më të zakonshme të vdekjes.