Rasteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e pikave të Rasterit

Rasteri është mjet optik i cili origjinalin me shumë tone e kthen në fotografi me një ton, duke e ndarë në pjesëza të imta dhe të panumërta në sipërfaqe të ndryshme. Përbëhet nga pllaka e xhamit me një tejdukshmëri të madhe , me vija horizontale dhe vërtikale , të cilat prehe në këndin 90 shkallë, duke formuar kështu rrjetzën rasterike me katrorëz të vegjël të tejdukshëm. Përdoret për reprodukimin e fotografive me shumë tone në tiposhtyp (autotipi) dhe te shtypi ofset. Dentësia e rasterit[1] matet me numrin e vijave në një centimetër gjatësi (në Angli dhe SHBA me inç).Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Nezir Berisha & Abdurrahman Simnica BAZAT E TEKNOLOGJISË GRAFIKE, Libri Shkollor, Prishtinë, 2005, faqe 97, 98, 99

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Raster3D, a free, open source software package for generating high quality raster images