Reaksioni i zëvendësimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Reaksioni i zëvendësimit (i njohur gjithashtu si reaksion i vetëm i zhvendosjes ose i një zëvendësimi) është një reaksion kimik gjatë së cilës një grup funksional në një përbërje kimike zëvendësohet nga një tjetër grup funksional.[1] Reagimet e zëvendësimit janë të një rëndësie parësore në kimi organike . Reaksionet e zëvendësimit në kimikën organike klasifikohen ose si elektrofilike ose nukleofile në varësi të reagentit të përfshirë. Ka edhe klasifikime të tjera që përmenden më poshtë.

Reaksionet e zëvendësimit organik klasifikohen në disa lloje kryesore të reagimit organik në varësi të faktit nëse reagenti që sjell zëvendësimin konsiderohet një elektrofil ose një nukleofil , nëse një ndërmjetës reaktiv i përfshirë në reaksion është një karbocation , një carbanion ose një radikal i lirë ose nëse substrati është alifatik ose aromatik . Njohja e detajuar e një tipi reagimi ndihmon në parashikimin e rezultatit të produktit në një reagim. Gjithashtu është e dobishme për optimizimin e një reagimi në lidhje me variablat si temperatura dhe zgjedhja etretës .

Një shembull i mirë i një reagimi zëvendësimi është halogjenizimi . Kur klori i gazit (Cl-Cl) është i rrezatuar, disa nga molekulat ndahen në dy radikale të klorit (Cl . ) Të cilëve elektronet e lirë janë fuqimisht nukleofilike . Njëri prej tyre prish një lidhje kovalente të dobët CH dhe kap protonin e çliruar për të formuar H-Cl elektronikisht neutral. Reformat e tjera radikale kanë një lidhje kovalente me CH 3 . për të formuar CH 3 Cl ( metil klorid ).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Imyanitov, Naum S. (1993). "Is This Reaction a Substitution, Oxidation-Reduction, or Transfer?". J. Chem. Educ. (në anglisht). 70 (1): 14–16. Bibcode:1993JChEd..70...14I. doi:10.1021/ed070p14.