Redshift

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Linjat në spektrin optik e një supercluster-i të galaktikave të largëta (djathtas), në krahasim me lnjat e absorbuara në spektrin optik të Diellit (majtas). Shigjetat tregojnë zhvendosjen e ngjyrës. Gjatësia valore rritet deri në të kuqe dhe më gjerë (frekuenca ul).

fizikë, redshift ose zhvendosja në të kuqe ndodh kur të drita dhe rrezatimet elektromagnetike të tjera nga një objekt rritet në gjatësi valore, apo zhvendoset në fundin e kuq të spektrit. Në përgjithësi, nëse është apo jo rrezatimi është në kuadër të spektrit të dukshëm, "redder" do të thotë një rritje në gjatësi valore – ekuivalente me një më frekuencë më të ulët dhe me një foton të energjisë më të ulët, në pajtim me, respektivisht, me teorinë e valëve dhe teorinë kuantike të dritës.

Njohuritë e redshifts dhe blueshifts janë aplikuar për të zhvilluar disa teknologji tokësore të tilla si radari Doppler dhe radari për matjen e shpejtësisë.[1] Redshifts janë parë edhe në vëzhgimet spektroskopike të objekteve astronomike.[2] Vlera e saj është e përfaqësuar me shkronjën z.

Yjet ndryshojnë ngjyrë dhe blueshift

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ See Feynman, Leighton and Sands (1989) or any introductory undergraduate (and many high school) physics textbooks.
  2. ^ See Binney and Merrifeld (1998), Carroll and Ostlie (1996), Kutner (2003) for applications in astronomy.