Regjioni zgjedhor (Bullgari)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Territori i Bullgarisë është i ndarë në 31 rajone zgjedhore që korrespondon me 28 provincat të Bullgarisë.

Vendet e Asamblesë Kombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili rajon zgjedhor emëron një numër të paracaktuar të vendeve në Asamblenë Kombëtare të Bullgarisë, sipas të dhënave të regjistrimit për popullsinë e secilit rajon. Që nga viti 1991, është përdorur një sistem zgjedhor proporcional, me përjashtim të zgjedhjeve parlamentare të vitit 2009 .

Në vitin 2009 u prezantua një sistem i përzier me shumicë të thjeshtë dhe shpërndarje proporcionale. Secili rajon korrespondon me rajonet tradicionale me shumë vende. Për shkak të diversitetit të madh të popullsisë midis rajoneve, kjo shpërndarje me një vend erdhi në kundërshtim me nenin 10 të Kushtetutës së Bullgarisë, duke thënë se zgjedhjet do të zhvillohen me të drejtë të barabartë votimi. Një ankesë për këtë kundërshtim u paraqit në Gjykatën Kushtetuese të Bullgarisë, që dështoi të marrë një vendim, duke votuar 6 me 6. Numri i vendeve proporcionale për secilin rajon zgjedhor duhej të zvogëlohej dhe kjo çoi në një polemikë tjetër, pasi vendet prej disa rajoneve u ulën me 1, të tjerët me 2 dhe disa mbajtën të njëjtin numër vendesh, duke rritur në mënyrë efektive numrin e përgjithshëm të vendeve për rajonin..

Rajonet zgjedhore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumica e rajoneve zgjedhore korrespondojnë me 28 provincat e Bullgarisë, përveç dy provincave më të populluara, të cilat ndahen më tej. Provinca e Plovdivit është e ndarë në rajonin Zgjedhor 16, që korrespondon me komunën e Plovdivit dhe rajonin zgjedhor 17, që përfshin të gjitha komunat e tjera. Qyteti i Sofjes është i ndarë në rajonet zgjedhore 23, 24 dhe 25. Provinca e Sofjes e cila dallohet nga Qyteti i Sofjes përfaqësohet nga rajoni Zgjedhor 26.

Rajonet Zgjedhore

Rajonet administrative të Sofjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rajonet Zgjedhore në Sofje

Qyteti i Sofjes është i ndarë në 24 rajone administrative. Rajonet zgjedhore 23, 24 dhe 25 përfshijnë 8 rajone administrative secila.