Jump to content

Republika e Hawait

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Republika e Hawait ishte emri zyrtar i shtetit amerikan të Hawait pas rrëzimit të monarkisë vendëse nga ardhësit amerikanë më 1894 dhe para aneksimit nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës1898. Kryetari i vetëm i Republikës ishte Stanford Dole. Me aneksimin nga SHBA-të, Hawai u shndërrua në territor federal dhe fitoi shtetësinë brenda federatës më 1959.