Republika e Teksasit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Teksasi apo Republika e Teksasit ishte shtet sovran në Amerikën Veriore, i ndodhur mes Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës gjatë viteve 1836-1846. Themeluar si republikë e pavarur nga Meksika pas Revolucionit të Teksasit, shteti i ri vuri pretendime mbi një sipërfaqe që përfshinte territorin e sotëm të Teksasit, si dhe pjesë të Nju Meksikos, Oklahomës, Kansasit, Kolorados, dhe Wyoming, ndërsa si mbështjetje juridike për këtë merreshin Traktatet e Velaskos mes Teksasit dhe Meksikës. Kufiri lindor me Shtetet e Bashkuara u caktua nga Traktati Adams-Onís ndërmjet SHBA-ve dhe Spanjës më 1819. Çështja e kufirit jugor dhe atij më perëndimor mbeti e pazgjidhur gjatë tërë ekzistencës së republikës; Teksasi pretendonte kufirin në lumin Rio Grande, ndërsa Meksisa lumin Nueces. Kjo mosmarrëveshje do të bëhej ngacmim i Luftës Meksikano-Amerikane, pas aneksimit të Teksasit nga SHBA-të.