Jump to content

Respekti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shenjë që thotë "heshtje dhe respekt" në Varrezat Kombëtare të Arlingtonit.

Respekti, i quajtur edhe nderim, është një ndjenjë ose veprim pozitiv i treguar ndaj dikujt ose diçkaje që konsiderohet e rëndësishme ose mbahet me respekt ose respekt të lartë. Ajo përcjell një ndjenjë admirimi për cilësitë e mira ose të vlefshme. Është gjithashtu procesi i nderimit të dikujt duke shfaqur kujdes, shqetësim ose konsideratë për nevojat ose ndjenjat e tyre.

Disa njerëz mund të fitojnë respektin e individëve duke ndihmuar të tjerët ose duke luajtur role të rëndësishme shoqërore. Në shumë kultura, individët konsiderohen të denjë për respekt derisa të provojnë të kundërtën. Mirësjelljet që tregojnë respekt mund të përfshijnë fjalë dhe fraza të thjeshta si "Faleminderit" në Perëndim ose "Namaste" në nënkontinentin Indian, ose shenja të thjeshta fizike si një përkulje e lehtë, një buzëqeshje, kontakt i drejtpërdrejtë me sy ose një shtrëngim duarsh i thjeshtë; megjithatë, ato akte mund të kenë interpretime shumë të ndryshme, në varësi të kontekstit kulturor.