Jump to content

Rezistenca italiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rezistenca italiane, e ashtëquajtura zakonisht Rezistenca, e njohur edhe si "rezistenca partizane "ose" Rilindja dytë" ishte një lëvizjeve politike dhe ushtarake në Itali pas armëpushimit të Cassibile krahasim me fashizmin si pjesë e luftës italiane e çlirimit. Disa historianë kanë vënë në dukje disa aspekte të njëjtën kohë të pranishëm në fenomenin e rezistencës : " Luftës Patriotike " dhe lufta për çlirim nga një pushtues të huaj, ngjarjet sporadike të njohura, " të luftës civile " në mes të fashistëve dhe antifashistëve, bashkëpunëtorë të gjermanëve, " lufta e klasë " me pritjet revolucionare sidomos nga ana e disa grupeve partiake socialiste dhe komuniste. Lëvizja Rezistenca - i përshtatur historikisht në fenomenin më të gjerë evropian të rezistencës ndaj pushtimit nazist - në Itali u karakterizua nga njësia angazhimit të shumëfishta dhe nganjëherë të kundërta orientimet politike (komunistët, aksionarët, monarkistëve, socialistët, katolikët, liberalët, republikanët, anarkistët), u mblodhën kryesisht në Komitetin Nacional Çlirimtare (CLN)​​, komponenti i të cilit palët do të formohet më vonë së bashku qeveritë e para e pas - luftës.

Rezistenca është fenomen që duhet të identifikohet në origjinën historike të Republikës Italiane :Asambleja Kushtetuese ishte i përbërë kryesisht nga përfaqësues të partive që kishin lindur në CLN, i cili shkroi Kushtetutën, duke e bazuar atë në sintezën ndërmjet traditave të tyre përkatëse politike dhe frymëzues atë në parimet e demokracisë dhe anti- fashizmit.

Periudha historike në të cilën lëvizja ka qenë aktivë, zakonisht të referuara si "rezistencë", fillon pas armëpushimit të 8 shtator 1943 (CLN u themelua në Romë më 9 shtator) dhe përfundon në ditët e para të muajit maj të vitit 1945, pra zgjati njëzet muaj. Vendimi për të festuar fundin e asaj periudhe nga 25 prill 1945 i referohet datës së ankesës lëshuar nga CLNAI për një kryengritje të armatosur në qytetin e Milanos, selinë e partizane Italisë Epërme.

Partizane dhe partizanë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbledhje e materialeve: dokumente, fotografi, audio dhe video për Rezistencën

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]