Jump to content

Rrota

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rrota perse

Rrota është një pllakë në formë rrethi me një bosht që i mundëson lëvizjen rreth tij dhe që vendoset në një mekanizëm për ta vënë në lëvizje një aparat, mekanizëm apo makinë.

Shpikja e rrotës merret si shpikja më e rëndësishme që ka bërë njeriu. Rrota duket të jetë shpikur diku rreth viteve 3000 para erës sonë. Është e mundur që si ide të ketë gjetur zbatim më parë si pjatë përpara se të vendosej në ndonjë karrocë që ka shkaktuar revolucion në transport.

Wiki Libri: Dua të di