Rrufeja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Goditja e rrufesë.
Goditja e rrufesë.

Rrufeja është një shkarkim atmosferik i energjisë elektrike i shoqëruar me bubullima, e cila zakonisht ndodh gjatë stuhive, dhe ndonjëherë gjatë shpërthimeve vullkanike apo stuhitë e pluhurit. Në shkarkime atmosferike elektrike, një udhëheqës i një rrufeje në qiell të rrufeve mund të udhëtojnë me shpejtësi prej 60.000 m/s (130.000 mph), dhe mund të arrijnë temperatura qe i afrohet 30.000 °C (54.000 °F).Ndodhin 16 milion rrufe ne vit.

Rrufeja gjithashtu mund të ndodhë brenda reve te hirit nga eruptions vullkanik, ose mund të jetë shkaktuar nga zjarret e pyjeve të dhunshme që gjenerojnë pluhur të mjaftueshem për të krijuar një akuzë statike.

Si rrufe formohet fillimisht një çështje debati : shkencëtarët kanë studiuar shkaqe që variojnë nga perturbacionet atmosferike (era, lagështia, fërkime, dhe presion atmosferik) për ndikimin e erës diellore dhe akumulimi i grimcave akuzuar diellore akull brenda një reje mendohet të jetë një element kyç në zhvillimin e rrufeve, dhe mund të shkaktojë një ndarje me forcë nga akuzat pozitive dhe negative.

Prona[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bota harta që tregon frekuencën e sulmeve rrufe, në flashes për km² në vit (baraz-projektim zonës). Rrufeja godet më shpesh në Republikën Demokratike të Kongos. Kombinuar 1995-2003 të dhënave nga detektor i rastit 1998-2003 optike dhe të dhënat nga sensor Imazhe Lightning.

Një rrufe në qiell mesatare e rrufe negativ boton një aktuale elektrike prej 30 kiloamperes (kA), si dhe transferimet një akuzë e pesë kulomb (500 MJ) dhe e energjisë. Bolts të mëdha të rrufe mund të bartin deri në 120 dhe 350 kA kulomb. tensionit është proporcionale me gjatësinë e vetëtimë.

Një rrufe në qiell mesatare e rrufe pozitive mbart një aktuale elektrike prej 300 kA ose rreth 10 herë që e rrufe negativ.

Kreu Lightning zhvillimi nuk është vetëm një çështje e avari elektrike e ajrit, e cila është rreth tre milionë volt për metër. Fusha elektrike ambientit të kërkuara për kreun e përhapja rrufe mund të jetë një ose dy urdhrave të madhësisë më pak se forca avari elektrike. Gradient potencial brenda një kthim i zhvilluar pash-kanal është në mënyrë të qindra volt për metër për shkak të jonizimit intensiv kanal, duke rezultuar në një prodhim në fuqi e vërtetë për një megavat për metër për një goditje kthimin aktual të fuqishëm 100 kA. Fuqia mesatare e prodhimit kulmin e një goditje rrufe e vetme është rreth një terawatt (10^12 W) dhe pash zgjat për rreth 30 microseconds.

Rrufeja nxehet shpejt në afërsi ajrore të saj të menjëhershme në rreth 20.000°C- rreth 3 herë temperaturën e sipërfaqes së diellit. Kjo fasha ajrit përreth qartë dhe krijon një valë që supersonik shok decays një valë akustike që është dëgjuar si bubullimë.

Goditje kthimin e një rrufe në qiell rrufe pason një kanal i ngarkuar për një (0,4 centimetër-in) e gjerë.

Vende të ndryshme kanë potenciale të ndryshme (tensione) dhe rryma për një rrufe mesatare. Për shembull, Florida, me numrin më të madh Shteteve të Bashkuara ndaj goditjeve të regjistruar në një periudhë të caktuar gjatë sezonit të verës, ka terren shumë ranore në disa fusha dhe tokë përçueshëm ngopur me baltë në të tjerat. Si shumë e Floridës shtrihet ne një gadishull, ajo kufizohet nga deti në tre anët. Rezultati është zhvillimin e përditshme e detit dhe kufijve fllad liqeni që bien ndesh dhe prodhojnë stuhi. Dallimi në çdo rast mund të përbëhet nga diferencat në nivelet e tensionit midis reve dhe terren. Shkencëtarët e NASA kanë gjetur valët e radios e krijuar nga rrufeja qartë një zonë të sigurtë në rripin e rrezatimit që rrethojnë tokën. Kjo zonë, i njohur si vend i caktuar Van Allen Belt, mund të jetë potencialisht një strehë e sigurt për satelitët, duke u ofruar atyre mbrojtje nga rrezatimi i diellit.

Formimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hipoteza elektrostatike e induksionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sipas hipotezës induksion elektrostatike akuzat janë drejtuar nga larg si proceset ende e pasigurt. Ndarje Ngarkesa duket që të kërkojë updrafts fortë Cili mbajnë lart pikat e ujit, ato të supercooling mes -10 dhe -20 °C. Këto bien ndesh me Kristal akull akull për të formuar një përzierje e butë-ujit quajtur graupel. Rezultat goditjet në një pagesë të vogël pozitiv duke u transferuar në kristale akulli, dhe një pagesë të vogël negativ të graupel. Updrafts makinë më e rëndë Kristal akull lart, duke shkaktuar re të lartë për të grumbulluar në rritje ngarkuar pozitive. Graviteti shkakton rëndë ngarkuar negativisht graupel të bjerë drejt e mesme dhe pjesë të ulët të re, ndërtimin e një pagesë në rritje negative. Ngarkesa e ndarjes dhe akumulim të vazhdojë deri sa të bëhet e mundshme elektrike të mjaftueshme për të filluar një shkarkesë rrufe, i cili ndodh kur shpërndarja e akuzave pozitive dhe negative formon një fushë mjaft të fortë elektrike.

Hipotezë polarizime mekanizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mekanizmi i ngarkuar nga Cili ndarje ndodh është ende objekt i hulumtimit. Një tjetër hipotezë është mekanizëm polarizimi, Cili ka dy komponente :[19]

  • 1. Pikat e akullit dhe shiun bëhet polarizuar elektrike si ata bien përmes fushës elektrike natyrore të Tokës;
  • 2. Grimca Colliding akull bëhet akuzuar nga induksion elektrostatik (shih më lart).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]