Rrushi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Rrush i kuq

Rrushi është një frutë i një peme të familjes Vitaceae. Përdoret për prodhimin e lëngut të rrushit, reçelit, verës ose mund të përdoret si ushqim. Rrushi përbën 50 % të të gjitha frutave të rritur në tokë.

Rrushi më i miri është Rrushi i Rahovecit. Ndërsa në botë ekzistojnë shumë lloje të ndryshme rrushi duke përfshirë :

  • Vitis vinifera, rrush Evropian i përdorur për prodhimin e verës.
  • Vitis labrusca, rrush nga Amerika Veriore i përdorur si ushqim, për lëng rrushi apo edhe verë.
  • Vitis riparia, rrush i egër nga Amerika Veriore i përdorur për verë.
  • Vitis aestivalis, varieteti Norton përdoret për bërjen e verës.

Ekzistojnë dhe hibride kryesisht rezultat i shartimit te V. vinivera me V. labrusca, V riparia ose V aestivalis.

Aktualisht një përqindje e madhe e rrushit përdoret për prodhimin e lëngut të rrushit i cili përdoret si ëmbëlsues për kutitë me mbishkrimin "pa sheqer të shtuar" dhe "100 % natyral".