Rryma e Golfit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rryma e Golfstrimit është rrymë detare e cila krijohet në gjirin e Meksikës, dhe përfundon në viset perëndimore të Evropës Veriore. Është rrymë e ngrohtë detare e cila ka ndikim të madh në klimën e Evropës perëndimore dhe veriore. Rryma me e ngrohte vjen nga Arabia e gjer ne Dubai dhe përfundon ne Evropën perëndimore. Sjell klimë të lagësht dhe të butë gjatë tërë vitit. Kjo rrymë e ngrohte formohet në ujërat e ngrohta ekuatoriale.Kjo rryme ndikon gjithashtu ne klimen e Norvegjise duke e bere klimen ndryshe nga vendet fqinje.Shpërndarja e pabarabartë e nxehtësisë krijon diferenca në temperaturën e ajrit dhe të ujërave në planet.Këto dallime bëhen shkak per formimin e masave ajrore dhe rrymave oqeanike/detare.Gjatë lëvizjes nga një gjerësi gjeografike në tjetrën,ato shkaktojnë ndryshime të motit dhe klimës së zonave që prekin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]