Jump to content

Rudolf Nurejev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rudolf Nurejev (në afërsi të Irkutsk, 17 mars 1938 - Levallois-Perret, 6 janar, 1993), balerin rus.

Një nga më të mëdha kërcimtarë të baletit të shekullit të 20-të, pranë Marisa Liepe, Vaslav Nijinskog, Alexander Godunov dhe Mikhail Baryshnikov. Ai kërkoi azil politik në Paris, në qershor të vitit 1961, pas të cilit ai filloi karrierën e tij ndërkombëtare. Ai mbahet mend nga rolet kryesore në shumë balete, duke përfshirë "Swan Lake", "Giselle" dhe "Petrushka".

Me prejardhje është nga populli tatar.