Jump to content

SUV

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
'97-'01 Jeep Cherokee 2-Dyer.

Një automjet sportiv i shërbimeve (SUV) apo xhip është një klasifikim makinash që kombinon elementët e makinave të pasagjerëve që lëvizin në rrugë me veçori nga automjetet jashtë rrugës, të tilla si hapësira e ngritur nga toka dhe lëvizja me katër rrota.

Nuk ka një përkufizim të pranuar përgjithësisht të një SUV dhe përdorimi i termit ndryshon midis vendeve. Kështu, është "një term i lirë që tradicionalisht mbulon një gamë të gjerë automjetesh me lëvizje me katër rrota". Disa përkufizime pretendojnë se një SUV duhet të ndërtohet mbi një shasi kamioni të lehtë; megjithatë, përkufizime më të gjera e konsiderojnë çdo automjet me karakteristika të dizajnit jashtë rrugës si një SUV. Një SUV crossover shpesh përkufizohet si një SUV i ndërtuar me një konstruksion unibody (si me makinat e pasagjerëve), megjithatë, emërtimet janë gjithnjë e më të paqarta për shkak të aftësive të automjeteve, etiketimit nga tregtarët dhe elektrifikimit të modeleve të reja.

Paraardhësit e SUV-ve datojnë që nga modelet ushtarake dhe ato me volum të ulët nga fundi i viteve 1930, dhe kamionçinjtë me katër rrota që filluan të prezantohen në vitin 1949. Jeep Cherokee (XJ) i vitit 1984 konsiderohet të jetë SUV-i i parë në stilin modern. Disa SUV të prodhuara sot përdorin konstruksion unibody; megjithatë, në të kaluarën, më shumë SUV përdorën konstruksion trup-në-kornizë. Gjatë fundit të viteve 1990 dhe fillimit të viteve 2000, popullariteti i SUV-ve u rrit shumë, shpesh në kurriz të popullaritetit të sedanëve të mëdhenj dhe vagonëve të stacionit.

Kohët e fundit, SUV-të më të vegjël, të përmasave të mesme dhe të kryqëzuara janë bërë gjithnjë e më të njohura. SUV-të janë aktualisht segmenti më i madh i automobilave në botë dhe zënë 45.9% të tregut botëror të makinave të pasagjerëve në vitin 2021.

SUV-të janë kritikuar për një sërë arsyesh mjedisore dhe të lidhura me sigurinë. Ata në përgjithësi kanë efikasitet më të dobët të karburantit dhe kërkojnë më shumë burime për t'u prodhuar sesa automjetet më të vogla, duke kontribuar më shumë në ndryshimin e klimës dhe degradimin e mjedisit. Midis 2010 dhe 2018 SUV-të ishin kontribuesi i dytë më i madh në rritjen globale të emetimeve të karbonit në mbarë botën. Qendra e tyre më e lartë e gravitetit rrit rrezikun e përmbysjes. Masa e tyre më e madhe rrit distancën e tyre të ndalimit, zvogëlon dukshmërinë dhe rrit dëmtimin e përdoruesve të tjerë të rrugës në përplasje. Profili i tyre më i lartë në pjesën e përparme i bën ata të paktën dy herë më të prirur të vrasin këmbësorët që godasin. Për më tepër, ndjenja psikologjike e sigurisë që ato ofrojnë, ndikon tek shoferët që të drejtojnë më pak kujdes.