Jump to content

Saab JAS 39 Gripen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një Gripen suedez gjatë një stërvitje, 2013.

Saab JAS 39 Gripen është një aeroplan i lehtë luftarak me një motor me shumë funksione i prodhuar nga kompania suedeze e hapësirës ajrore dhe mbrojtjes Saab AB. Gripen ka një konfigurim të krahut delta dhe kanardit me dizajn të relaksuar të qëndrueshmërisë dhe kontrolle fluturimi me tel. Avionët e mëvonshëm janë plotësisht të ndërveprueshëm nga NATO. Që nga viti 2020, janë ndërtuar më shumë se 271 Gripen të të gjitha modeleve, A–F.

Në vitin 1979, qeveria suedeze filloi studimet e zhvillimit për "një avion për gjuajtës, sulm dhe zbulim" (ett jakt-, sulm- och spaningsflygplan, pra "JAS") për të zëvendësuar Saab 35 Draken dhe 37 Viggen në Forcën Ajrore Suedeze. . Një dizajn i ri nga Saab u zgjodh dhe u zhvillua si JAS 39. Fluturimi i parë ndodhi në vitin 1988, me dorëzimin e aeroplanit të parë të prodhimit serik në 1993. Ai hyri në shërbim me Forcën Ajrore Suedeze në 1996. Variantet e përmirësuara, duke shfaqur avionikë më të avancuar dhe përshtatjet për kohë më të gjata misioni, filluan të hyjnë në shërbim në 2003.

Për të tregtuar aeroplanin ndërkombëtarisht, Saab krijoi partneritete dhe përpjekje bashkëpunuese me kompani të huaja të hapësirës ajrore. Në tregun e eksportit, modelet e hershme të Gripen arritën sukses të moderuar, me shitje në vendet në Evropën Qendrore, Afrikën e Jugut dhe Azinë Juglindore. Në disa nga këto prokurime dyshohej për ryshfet, por autoritetet suedeze mbyllën hetimin në vitin 2009.

Një ridizajn i madh i serisë Gripen, i referuar më parë si Gripen NG (Gjenerata e ardhshme) ose Super JAS, tashmë i caktuar JAS 39E/F Gripen filloi dërgesat në Forcën Ajrore Suedeze dhe Forcën Ajrore Braziliane në 2019. Ndryshimet nga JAS C në JAS E përfshijnë një gyp më të madh, një motor më të fuqishëm, një aftësi të shtuar të ngarkesës së armëve dhe kabinë të re, arkitekturë avionike, sistem të luftës elektronike dhe përmirësime të tjera.